De agrarische sector is van levensbelang. Zonder deze sector zouden we zonder eten komen te zitten. Om nog maar te zwijgen over onze handelspositie met betrekking tot het buitenland. We moeten het hebben van onze agrariërs. Nu de wereldbevolking alleen maar verder toeneemt, zien we dat de vraag naar agrariërs ook verder groeit. Helaas is er door de jaren heen ook veel kritiek geweest op deze sector. Veranderingen waren noodzakelijk. Vooral op het gebied van duurzaamheid. Dit betekende dat veel ondernemers hun bedrijfsvoering drastisch moesten aanpassen om aan de strenge eisen te voldoen. Ook vandaag de dag wordt er nog veel nagedacht over mogelijke oplossingen om duurzamer te ondernemen.


Als je dus gaat werken binnen de agrarische sector, dan weet je zeker dat je in een innoverende sector aan de slag gaat. Een mooie uitdaging. Maar waar moet je verder nog aan denken als je een baan in de agrarische sector ambieert? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Heel veelzijdig

Een van de grootste voordelen van de agrarische sector is dat het heel veelzijdig is. Het is dan ook een breed begrip. Heel veel verschillende beroepen passen binnen deze sector. Wel moeten we beseffen dat de vraag naar werknemers door de jaren heen iets is geslonken. Dat geldt vooral voor mensen die werkzaam zijn op het land. Dit komt veelal door automatisering binnen bedrijven. Als we echter kijken naar agrarische vacatures op hbo-niveau, dan zien we dat de vraag juist ongelooflijk hoog ligt.

Het schort in deze sector aan goed opgeleide krachten. Er staan dus veel vacatures open voor managementtaken en andere beroepen die enkel op hbo of wo niveau kunnen worden uitgevoerd. Als jij een dergelijke opleiding hebt afgerond, ben je dan ook vrijwel zeker van een goede baan. Deze liggen nog net niet voor het oprapen.

De sector staat onder druk

Wil je een carrière binnen de agrarische sector opbouwen? Dan is het ook goed om te beseffen dat de sector onder druk staat. Denk alleen maar aan het hele stikstofprobleem waar de overheid de nodige maatregelen voor heeft genomen. De boeren zijn het hier wellicht niet mee eens, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat er iets moet veranderen. Het klimaatprobleem is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. We moeten hier iets tegen doen om erger in de toekomst te voorkomen.

Boeren die al jaren in het vak zitten en altijd op dezelfde manier hebben gewerkt, kunnen het lastig vinden om deze veranderingen door te voeren. Soms zien we echter ook dat mensen het juist een mooie uitdaging vinden. Of dat er extra hulp middels interim opdrachten of openstaande vacatures wordt ingeschakeld om te helpen bij de verduurzaming van het bedrijf. Als jij veel interesse hebt in duurzaamheid en klimaatneutraliteit en hier graag meer mee zou doen, dan is een dergelijke baan wellicht ook wat voor jou. Je kunt zo écht je steentje bijdragen aan het milieu en verschil maken.