NEDERLAND - Je hoeft geen maritieme opleiding te hebben gevolgd om te snappen dat er bij het zeilen soms enorme krachten inwerken op de mast Bij kleinere zeilboten, zoals de populaire Optimist, is dat geen probleem. De mast heeft voldoende stijfheid om alles aan te kunnen. Bij grotere zeilboten zou de mast echter steeds zwaarder moeten worden. De oplossing is goede verstaging.

Wat is verstaging?
De wijze waarop de verstaging op je zeilboot is aangebracht hangt af van het type zeilboot. Sommige boten zijn topgetuigd, andere zijn gaffel- of sprietgetuigd. Bij elk van deze verstagingen lopen een of meerdere stagen van een zo hoog mogelijk punt in de mast naar een vast bevestigingspunt op het niveau van het dek (de putting). Vroeger werd voor het stag touw gebruikt, tegenwoordig valt de keuze veelal op het veel sterkere staalkabel.

Levensduur verstaging
Hoe belangrijk een goede verstaging ook is, in het onderhoud wordt dit onderdeel vaak over het hoofd gezien. Veel mensen hebben geen idee hoe oud hun verstaging is. Vaak ziet de verstaging er nog prima uit, maar is deze toch aan vervanging toe. Volgens deskundigen zou de verstaging elke 12 tot 15 jaar vervangen moeten worden.


Het vervangen van je verstaging is niet goedkoop. Voor een mast van 7 meter ben je al snel €500 kwijt. Heb je een iets grotere zeilboot? Dan lopen de kosten snel op.


Zelf doen is goedkoper
De schipper van de What’s Next besloot dat hij een hoop geld kon besparen door de verstaging zelf te vervangen. Het enige wat hij daarvoor nodig had was een vrije middag én goed materiaal.


Zijn keuze viel op staalkabels die met Napoleon terminals worden bevestigd. De Napoleon terminals zijn een swageless terminal. Het gebruik van een swageless terminal heeft een groot voordeel: je hebt er geen specialistisch gereedschap voor nodig. Daardoor wordt het spannen van staalkabels een fluitje van een cent.


Hij bestelde de benodigde terminals, de staalkabel en een paar andere onderdelen bij het in Opheusden gevestigde Staalkabelstunter. Het brede assortiment en de scherpe prijzen bleken erg aantrekkelijk. Maar het waren vooral de goede reviews (98% van de klanten beveelt het bedrijf aan) die de keuze makkelijker maakten.


De bestelde onderdelen werden binnen enkele dagen bezorgd, precies op tijd om in het weekend de verstaging te vervangen. Het resultaat: een verstaging waarmee hij er weer een paar jaar tegenaan kan.


Ook geld besparen op je nieuwe verstaging? Ga naar www.staalkabelstunter.com en bestel alles wat je nodig hebt om je zeilboot zelf te voorzien van een verstaging waarmee je met een gerust hart het water op kunt.