ALMERE - Mangohout is een tropische hardhoutsoort die in de meubelmakerij erg geliefd is. Veel mensen hebben - of ze dat nu weten of niet - meubels van mangohout in hun woonkamer, eetkamer of tuin staan. Maar voordat deze fraaie houtsoort in de vorm van meubels in je huis komt, legt het eerst een lange weg af. Van de fruitboomgaard tot de meubelwinkel, in dit artikel lees je over de reis die mangohout aflegt.

De oorsprong van mangohout

Mangohout komt oorspronkelijk van mangobomen die groeien in fruitboomgaarden in landen als India, Indonesië en Spanje. Pas als de bomen geen fruit meer dragen, kappen tuinders ze om plaats te maken voor nieuwe bomen. Dit kan ongeveer 15 jaar duren, maar de exacte tijd verschilt per boom.

Vroeger werden mangobomen verbrand als ze voor een tuinder geen waarde meer hadden. Tegenwoordig wordt het hout in plaats daarvan doorverkocht aan verschillende sectoren, waaronder meubelmakers. Meubels van mangohout zijn dus eigenlijk een recycling-product.

Hoe komt mangohout in Nederland?

Direct nadat de mangobomen in het land van oorsprong zijn gekapt, maakt een meubelmaker er meubels van. Het kan hierbij om van alles gaan, van een unieke warm-bruine boekenkast met stalen details tot een zwarte ovale eettafel met een olie- of bijenwasfinish. Het behandelen van het hout zorgt ervoor dat de meubels zo lang mogelijk mooi blijven.

Zodra de meubels klaar zijn, worden ze verpakt en naar Nederland verscheept. Ze arriveren in de haven van Rotterdam, waar ze aan strenge controles onderworpen worden. Als je mangohouten meubels koopt, kun je er dus vanuit gaan dat deze voldoen aan de Nederlandse regels en richtlijnen voor meubelverkoop.

Waar kun je het beste meubels van mangohout kopen?

Als je zeker wilt zijn dat je mangohouten meubels koopt met een beperkte ecologische voetafdruk, kies dan voor producten die direct vanuit het magazijn naar jouw woonkamer worden vervoerd. Bij AlmereDagblad zijn we fan van De Meubel Importeur, een meubelhandelaar met een eigen fabriek in India. Hier komt het hout dat zij gebruiken ook vandaan. Na productie worden de meubels naar het centrale magazijn in Nederland vervoerd en zonder tussenhandelaar direct bij de klant geleverd. Zo weet je zeker dat je je meubels snel en voor een zo gunstig mogelijke prijs ontvangt. Koop daarom jouw mangohouten meubels bij De Meubel Importeur.