Steeds meer bedrijven houden zich bezig met het opklimmen op de veiligheidsladder (SCL). Dit is een handig systeem dat gebruikt wordt om te meten hoe bewust en veilig er binnen een organisatie wordt gewerkt. Een essentieel onderdeel daarvan is de veiligheidscultuur: hoe medewerkers denken over veiligheid en hoe ze daar dagelijks mee omgaan. Hoe sterker die cultuur, hoe sneller je stijgt op de ladder.
Maar hoe pak je dat aan in de praktijk? In deze blog laten we je zien hoe je je veiligheidscultuur en de veiligheidsladder slim met elkaar combineert.
Hoe de veiligheidsladder veiligheidscultuur stimuleert
De veiligheidsladder is een handig meetinstrument om in kaart te brengen hoe veilig je als organisatie werkt. Je ziet meteen waar je staat én wat er nodig is om te groeien. Hoe hoger je komt, hoe belangrijker een proactieve en betrokken veiligheidscultuur wordt. Waar het op de lagere treden vooral draait om het naleven van regels, vragen hogere niveaus om intrinsieke motivatie. Medewerkers die zelf verantwoordelijkheid nemen en actief bijdragen aan een veiligere werkvloer – dát maakt het verschil.
Die gedeelde verantwoordelijkheid is de kern van een sterke veiligheidscultuur en betrokkenheid zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar ook voor motivatie. Als je samen stappen maakt op de ladder, zie je de vooruitgang en dat versterkt de veiligheidscultuur.
Van beleid naar praktijk: hoe maak je veiligheid onderdeel van de bedrijfscultuur?
Het opklimmen van de veiligheidsladder begint dus bij het versterken van de veiligheidscultuur. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geven we je hier vast wat praktische tips:
1: Leiderschap en voorbeeldgedrag
Voor het verbeteren van de veiligheidscultuur is het belangrijk dat medewerkers het goede voorbeeld krijgen en het gevoel hebben dat niet alleen zij, maar het hele bedrijf zich inzet voor veiligheid. Management moet hierin het voortouw nemen en zelf ook actief bijdragen aan het verbeteren van de veiligheidscultuur. Zorg ervoor dat ze regelmatig met medewerkers in gesprek gaan.
2: Inzet van visuele communicatiemiddelen
Duidelijke en eenduidige communicatie is cruciaal om de veiligheidscultuur te versterken. Als iedereen dezelfde boodschap ontvangt én begrijpt, voorkom je misverstanden en zorg je dat iedereen op één lijn zit. Met middelen zoals animaties, posters en video’s maak je het veiligheidsbeleid toegankelijk, begrijpelijk en herkenbaar voor iedereen. Zo vergroot je de betrokkenheid én het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer, dat draagt dan op zijn beurt weer bij aan het integreren van veiligheid in je bedrijfscultuur.
3: Actieve betrokkenheid van medewerkers
Regels kennen is één ding, ze toepassen is iets anders. Het ook daadwerkelijk kunnen toepassen is veel belangrijker voor een veilige werkcultuur. Door regelmatig trainingen en veiligheidsdagen te organiseren kunnen medewerkers oefenen in de praktijk. Hoe vaker ze ermee bezig zijn, hoe natuurlijker het wordt. Het is ook belangrijk om ruimte te creëren voor gesprek. Door regelmatig bijeenkomsten te houden waar medewerkers hun ervaringen delen en verbeterpunten aandragen, vergroot je de betrokkenheid.
4: Beloningen die veilig gedrag te stimuleren
Wil je veilig gedrag écht stimuleren? Dan werkt belonen vaak beter dan straffen. Geef werknemers telkens als ze bijdragen aan een veilige bedrijfscultuur, bijvoorbeeld door onveilige situaties te melden of verbeterpunten aan te dragen, een leuk aandenken. Een kleinigheidje is vaak al genoeg. Denk bijvoorbeeld aan een trofee, een sleutelhanger of een gepersonaliseerde trui. Zo laat je zien dat inzet telt – en dat motiveert medewerkers om door te blijven gaan.
Een sterke veiligheidscultuur is essentieel om stappen te maken op de veiligheidsladder. Met de juiste mix van heldere communicatie, interactiviteit en betrokkenheid wordt veiligheid vanzelf onderdeel van de bedrijfscultuur. Hulp nodig met het opklimmen in de veiligheidsladder? Cooler Media maakt de beste animaties, infographics en andere content die veiligheid zichtbaar én begrijpelijk maken!