ALMERE - Per 1 juli introduceert de nieuwe bibliotheek twee nieuwe abonnementen: Top (boetevrij lenen) en Basis (de goedkopere variant). Nieuw is dat je beide abonnementen per maand kunt afsluiten. Er is al een maandabonnement vanaf € 3,50. Ook nieuw: tot en met 17 jaar ben je gratis lid én leen je altijd boetevrij!

Maandabonnement
Maak je niet het hele jaar door gebruik van je abonnement, maar lees je bijvoorbeeld vooral veel in de vakantieperiode? Dan is het maandabonnement misschien iets voor jou. Wil je het maandabonnement tijdelijk stop zetten, dan is een mailtje of telefoontje naar de bibliotheek voldoende. Er wordt wel een volle kalendermaand opzegtermijn gehanteerd. Wil je weer gebruik gaan maken van je bibliotheekpas? Dan kan die op elk moment weer geactiveerd worden en kun je weer verder gaan met het lenen van boeken. Je kunt een Basisabonnement voor € 4,30 per maand afsluiten een Topabonnement voor € 5,50 per maand. Chris Wiersma, directeur van de nieuwe bibliotheek: “We willen onze klanten gemak bieden. Het maandabonnement is ideaal als je tijdens een vakantie of tijdelijk voor je werk of studie, boeken wil lenen. En ook handig als je liever gespreid betaalt.“

Gratis lid én boetevrij lenen tot en met 17 jaar
Jeugd tot en met 17 jaar was altijd al gratis lid, nieuw is nu dat deze groep ook boetevrij kan lenen. Het betekent echter niet dat boeken nooit meer teruggebracht hoeven te worden; we willen ze wel graag weer terug! Wat je kunt met het gratis jeugd abonnement: 10 items per keer lenen, 10 e-books per keer lenen en 1 uur per dag gratis pc gebruik (daarna kost het € 2,- per uur). Boeken of andere items reserveren kost € 0,25. Vanaf het moment dat je 18 wordt, kun je overstappen op een betaald abonnement. Dat is er al voor € 3,50 per maand. Chris Wiersma: “Dit is onze groep veel-leners. Die komen we graag tegemoet met gratis en boetevrij lenen.”

Verschil Top en Basis
Naast de prijs is boetevrij lenen het grootste verschil tussen Top en Basis. Boetevrij lenen kan met het Topabonnement. Daarnaast kun je met dit abonnement meer lenen: 20 items. In het basisabonnement zijn dit er 10. Tot slot: in het Topabonnement is ook een jaar gratis toegang opgenomen tot ZEPservice. Deze database (zepservice.nl), voor professionals, studenten en extra-nieuwsgierigen. biedt een omvangrijke bronnencollectie waarmee je snel up-to-date bent. Je kunt je abonneren op verschillend onderwerpen en krijgt iedere dag een handig overzicht van het belangrijkste nieuws over die onderwerpen. Met beide abonnementen kun je ook e-books lenen. Met het Topabonnement 20, met het basisabonnement 10.

Voor iedere leeftijd wat wils
Hieronder is overzichtelijk gemaakt wat het Top- of Basisabonnement voor welke leeftijd kost én wat het per maand kost.

READ (18-24) per jaar: € 42,00 (basis), € 52,00 (top).
READ per maand: € 3,50 (basis), € 4,50 (top).
Volwassenen (25-64 jaar) per jaar: € 50,00 (basis), € 4,50 (top).
Volwassenen per maand: € 4,30 (basis), € 5,50 (top).
65+ per jaar: € 42,00 (basis), € 52,00 (top).
65+ per maand: € 3,50 (basis), € 4,50 (top).