Er komen steeds minder fysieke schoolboeken nu veel scholen kiezen voor digitaal lesmateriaal. Toch zal het niet helemaal verdwijnen.

Loodzware schooltas vol boeken. Menig scholier weet er alles van. Ieder schooljaar kwam er die enorme doos van Van Dijk met studie- en werkboeken. En die moesten allemaal een keer mee naar school, vaak met veel tegelijk.

Toch leed eind vorig jaar het bedrijf The Learning Network (TLN), eigenaar van Van Dijk Educatie verlies, zo meldt De Volkskrant. Reden: steeds meer scholen bestellen elders digitaal lesmateriaal waardoor de al tachtig jaar oude leverancier van papieren studieboeken meer en meer het nakijken heeft.

Studiemateriaal wordt met paar drukken op knop geleverd
Niet langer kan het bedrijf volstaan met iedere zomer miljoenen boeken verspreiden via de distributiecentra. De concurrentie van digitaal lesmateriaal is sterk. Met een paar drukken op de knop kan dat worden geleverd en dat is heel wat anders dan stapels boeken die moeten worden gesorteerd en in vrachtwagens worden rondgebracht.

Interim-ceo Van Nieuwenburg van TLN twijfelt echter niet aan de toekomst van het bedrijf vanwege een zekere meerwaarde. “Wij onderhandelen met uitgevers, adviseren de scholen in het samenstellen van lespakketten en regelen het hele uitleverproces. Als scholen dat zelf willen regelen is dat veel werk. Wij nemen hun dat uit handen.”

Combinatie digitaal en fysiek boek moet het worden
Een reorganisatie moet er nu voor zorgen dat het roer om gaat. Totaal digitale producten die het bedrijf ook zegt te kunnen leveren, maken echter geen groot deel uit van wat een oplossing kan zijn. Wel de combinatie van digitaal en een fysiek boek. De productie daarvan stijgt ieder jaar. Daar gaat het bedrijf op focussen.

En dat niet alleen. Het bedrijf wil een educatieve dienstverlener worden. Zo wil TLN, adviseurs langs scholen sturen om mee te denken over de juiste keuze van lesmateriaal. Daarnaast zijn er plannen voor een ‘marktplaats’ voor onderwijs. “Dat moet een plek zijn waar scholen, leerlingen en ouders bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding of lesboeken kunnen inkopen.”

De Van Dijk doos is nog niet uit beeld
De groene doos van Van Dijk is echter nog niet helemaal uit beeld. Volgend schooljaar krijgen weer meer dan een miljoen scholieren de doos thuisbezorgd. Dus het blijft nog even sjouwen met bijvoorbeeld een volle Rains rugzak of Ted Baker tas. Ook al zal het pakket aan boeken steeds wat kleiner worden.