ALMERE - De laatste jaren zitten ondernemers niet stil in Almere. Van alle provincies groeit het aantal KvK-inschrijvingen in Flevoland het hardst sinds 2010. Dat de jongste provincie van Nederland de laatste jaren voorop loopt in het bestormen van het internet is niet gek. Echter hadden de meeste bedrijven al voor 2010 een website. Waarom komt dan nu pas een stijging op gang in het aantal websites dat er in Almere en Flevoland zijn gevestigd? Daar bestaan verschillende redenen voor.


Een groeiende provincie
Een logische verklaring voor een stijging in het aantal ondernemingen en websites dat hier gevestigd is, is dat Almere nog steeds groeiende is. Een bepaald deel van de bevolking is ondernemer en wanneer het aantal inwoners stijgt, stijgt dus ook het aantal ondernemers. Een groeiende provincie houdt dus over het algemeen ook een groei van het aantal ondernemers in. Echter lopen deze lijnen niet gelijk. Er zijn dus duidelijk andere aanwijsbare verklaringen voor de toename in het aantal ondernemingen.

Meer ZZP’ers
Er zijn meer KvK-inschrijvingen, maar er lijken op het oog niet heel veel meer bedrijven. Dat is echter logisch te verklaren. Men ziet namelijk ook een flinke stijging in het aantal zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Doordat het voor werkgevers minder aantrekkelijk is geworden om werknemers een vast contract te geven, kiest men liever voor een zelfstandig bestaan.

Waarom laten zelfstandigen een website bouwen?
Veel ZZP’ers werken vaak voor dezelfde opdrachtgevers, anderen zetten juist liever in op veel verschillende klanten. Zo kan een ondernemer proberen een netwerk op te bouwen in een buurt door te gaan flyeren, door via de post te adverteren of een website kan worden ingezet om aan marketing te doen. Wanneer bijvoorbeeld een stucadoor aan nieuw werk wil komen kan hij bijvoorbeeld een online marketing bureau inschakelen om te scoren op het zoekwoord “stucadoor Almere”. Een nummer 1 positie op Google kan al snel veel kliks en daarmee veel klanten opleveren voor een bedrijf. Dat is waarom steeds meer bedrijven inzetten op zoekmachine optimalisatie.

Daarnaast zijn er ook bedrijven die alleen een website laten maken voor het hebben van een website. Door in ieder geval een landingspagina te bieden, kun je aan een potentiële klant in ieder geval bevestigen dat je inderdaad bestaat en hoe je bereikt kunt worden. Het hebben van een website wekt daarom vertrouwen op. In het aantal websites wordt ook een flinke stijging waargenomen. Dat heeft te maken met het feit dat de kosten van een website maken flink zijn gedaald. Vaak kan er vanuit een template voor een paar honderd euro al een site worden gebouwd.

Kansen online onderneming
Een online onderneming kan veel kansen bieden. Steeds meer ondernemers proberen op het internet een verdienmodel te vinden. Dat heeft alles te maken met het feit dat de drempel om te gaan ondernemen ontzettend laag is. Het enige wat een beginnend ondernemer nodig heeft is een domeinnaam, hosting en een laptop. Zaken die binnen een mum van tijd geregeld zijn. Daarnaast is het voornamelijk een investering van de eigen tijd. Dat is dan ook de reden dat veel mensen hun eigen vrije tijd in een project als een eigen website steken.

Vindbaarheid website steeds belangrijker
Om een site echt geld voor je te laten verdienen, moet hij vaak wel goed te bereiken zijn. Dat gebeurt in de regel op twee manieren. Ten eerste linken mensen naar hun site door vanaf hun social media accounts. Ten tweede proberen ondernemers zich vindbaar te maken op relevante zoekwoorden. Dat tweede noemen we zoekmachine optimalisatie. Hierbij wordt de site dus zo ingericht dat alles optimaal is om op een bepaald zoekwoord te scoren.

Hoe doet men dat?
Het hoog scoren in Google gebeurt door eerst een goed onderzoek te doen naar de zoektermen waar veel op gezocht wordt. Vervolgens wordt er per relevant zoekwoord een aparte pagina gemaakt. In de teksten op deze pagina’s worden zoekwoorden verwerkt zodat een zoekmachine weet dat er op een bepaalde pagina relevante informatie is te vinden over een bepaalde zoekterm. Daarnaast wordt de website ook technisch geperfectioneerd, zodat bijvoorbeeld de laadtijd minimaal blijft. Ten slotte wordt er gewerkt aan de autoriteit die een website heeft bij de zoekmachine. Dat gebeurt door andere sites links te laten plaatsen naar de gewenste site. Omdat dit ook averechts kan werken bij een zoekmachine kiezen veel ondernemers ook voor het uitbesteden van linkbuilding.

In Flevoland en omgeving zijn steeds meer ondernemingen gevestigd en ook zijn er steeds meer websites te vinden in Almere. Hoe dat komt heeft niet één aanwijsbare redenen. Zoals besproken heeft dit waarschijnlijk te maken met onder andere de groei van de provincie, een toegenomen aantal zelfstandigen en de kansen die het internet biedt. Experts verwachten dat deze groei nog wel een paar jaar doorzet.