ALMERE - In Almere-Pampus is begonnen met de afbraak van de windmolens van windpark Jaap Rodenburg. Na 19 jaar trouwe dienst worden de windmolens de komende maanden gedemonteerd en vervoerd naar Oost-Europa waar ze een tweede leven krijgen.

Nog voor de zomer wordt begonnen met de voorbereidingen voor de tien nieuwe windmolens die ze zullen vervangen. Zo moeten er tien fundamenten voor de nieuwe windmolens gemaakt worden en komen er tien kraanopstelplaatsen voor de hijskranen die de turbines gaan installeren. Er wordt ongeveer 5 kilometer weg aangelegd om alle machines en onderdelen op locatie te krijgen en te onderhouden. Begin volgend jaar zal worden begonnen met de bouw van de windmolens zelf.

Joost de Gooijer, projectmanager bij Vattenfall: ”We vervangen de windmolens in Almere straks voor exemplaren die meer stroom opleveren, maar ze zijn nog niet versleten. Daarom verschepen we ze naar Oost-Europa waar ze nog jaren mee kunnen. Dat is veel beter dan afbreken en naar de sloop brengen.”

Over het windpark
Het park zal bestaan uit tien windturbines met een totaal vermogen van 38 MW, een ashoogte van 90 meter en een rotordiameter van 117 meter. Samen kunnen ze schone stroom produceren voor circa 27.700 huishoudens, meer dan 30 procent van de huishoudens in Almere en bijna een verdubbeling (een plus van 80%) ten opzichte van het huidige park. Almeerse Wind neemt als de bouw gereed is twee turbines over.

John van Diepen, voorzitter van Almeerse Wind: “We zijn er trots op dat onze leden het aandurven om dit avontuur aan te gaan. Volgend jaar draaien onze eigen twee groenestroomfabrieken-op-palen, hoe stoer is dat? Hiermee laten we als bewoners zien dat we de energietransitie niet alleen aan anderen over moeten laten maar ook zelf een steentje bij willen en kunnen dragen.”

Over Vattenfall
Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame energieproductie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.

Over Almeerse Wind
Almeerse Wind is een lokale energiecoöperatie met als doel om zelf dichtbij huis en bedrijf grootschalig duurzame energie te gaan produceren voor eigen gebruik door leden en verkoop aan derden. Met de beoogde overname van twee van de tien nieuwe turbines medio volgend jaar gaan zij groene stroom opwekken voor ruim 5.500 woningen. Het motto van de vereniging luidt ‘eigen wind, eigen molens, eigen stroom’. De coöperatieve vereniging telt thans circa 250 voornamelijk Almeerse leden. Lidmaatschap kost slechts een tientje en staat voor iedereen open, ongeacht woningtype en inkomen.