ALMERE- Op woensdag 14 maart ondertekenden Stad & Natuur en de Gemeente Almere, in het bijzijn van de leerlingen van Playing for Success, een convenant over het beheer van de appelboomgaard in het Cascadepark in Poort. Stad & Natuur is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de bomen, maar wil de bewoners van Poort graag nauw betrekken bij de boomgaard. Hoe? Door een fruitboom-brigade van buurtbewoners in het leven te roepen.

Liesbeth Bronkhorst, directeur van Stad & Natuur, is een uitgesproken en overtuigd voorstander van samenwerking tussen buurtbewoners, instanties en organisaties. “Stad & Natuur biedt bewoners van Almere talloze mogelijkheden om meer te genieten van de natuur. We beheren meerdere groene locaties in de stad en nodigen kinderen en volwassenen uit om op die plekken de natuur te ontdekken. Maar we nodigen hen ook uit om lessen, workshops en cursussen te volgen die hen meer over hun natuurlijke omgeving leren. Uiteraard hopen we daarbij op meer respect voor de natuur en de wil om bij te dragen aan de groene delen van de stad!

De appelboomgaard die wij vorig jaar samen met de gemeente Almere in het Cascadepark hebben aangeplant, leent zich perfect voor een samenwerking met bewoners. Het is heerlijk om de hele cyclus van rust, bloei, vruchtgroei en oogst van nabij te volgen. Om mee te helpen met snoeien, de bomen te leren kennen en bij te dragen aan de uiteindelijke appeloogst. Wij bieden Almeerders met (licht)groene vingers graag de kans om mee te doen met die zogenaamde fruitboom-brigade. We zoeken mensen die ervan houden om buiten te zijn en gezamenlijk met ons de fruitbomen in Almere willen onderhouden.”

Jeroen Lubbers van de gemeente Almere is enthousiast over de samenwerking. “Met Stad & Natuur hebben we afspraken gemaakt over het beheer van de boomgaard. Een snoeiteam van buurtbewoners past goed bij onze wens om bewoners nauw te betrekken bij de wijk en lokale initiatieven. Bewoners die actief met groenbeheer aan de slag gaan maken van de boomgaard een belangrijke plek in het stadsdeel. Het wordt iets ‘eigens’. Een gekoesterde plek voor en door bewoners, waar je kunt wandelen, picknicken, sporten en elkaar kunt ontmoeten. In het voorjaar zullen we bloemen inzaaien tussen de bomen. Dat geeft niet alleen een vrolijke aanblik, maar trekt ook bijvoorbeeld bijen aan die de appelbloesems bestuiven. Als alles goed gaat wil Stad & Natuur in september het eerste oogstfeest organiseren voor de bewoners van Poort. Een feest met eigen appels uit eigen gaard!”