UTRECHT - Om vertragingen door sneeuwval zoveel mogelijk in de kiem te smoren, kondigde de NS gisteren aan vandaag de hele dag volgens een aangepaste dienstregeling te rijden. Zo geschiedde, al is lang niet iedereen te spreken over dat besluit, want voor de meeste forensen was er tijdens de ochtendspits was er nog geen vuiltje aan de lucht.

"Omdat voor dinsdag sneeuw wordt verwacht, nemen NS en Prorail het zekere voor het onzekere en passen we de dienstregeling aan", schreef NS in aanloop naar vandaag op Facebook. Op de meeste plekken rijden de treinen eens per half uur in plaats van elk kwartier. Over heel de dag wordt ongeveer een op de vijf treinen geschrapt.

Treinreizigers klagen onder de sarcastische hashtags #horrorsneeuwdesdoods en #horrorwinter op Twitter over al het -in hun ogen- onnodige oponthoud.

Ook reizigersclub Voor Beter OV is niet te spreken over de uitgedunde sneeuwdienstregeling. 'Woest' zijn ze over 'dit ontstellende gebrek aan ambitie.' De vereniging vindt dat de aangepaste dienstregeling te snel uit de kast wordt gehaald: "Er is een kans van 50% op 3 cm sneeuw, dus wordt de treindienst in grote delen van het land gehalveerd. Een ambitiegebrek van deze omvang is zo verbijsterend, dat wij heel goed begrijpen waarom de NS stomverbaasd was over de gestegen klanttevredenheid", schrijft de reizigersclub op haar website.

Reizigersvereniging ROVER is milder: "Rover is van mening dat deze landelijk uitgedunde dienstregeling (LUD) alleen mag worden ingezet bij zeer uitzonderlijk weer. Naast enkele verbeterpunten zien we kansen in het makkelijker op- en afschakelen van de dienstregeling." Wel vindt ROVER dat de politiek meer middelen beschikbaar zou moeten stellen voor de betrouwbaarheid van het spoor tijdens winterweer.

De NS blijft nog de hele dag met een aangepaste dienstregeling rijden.