ALMERE - Voor de vierde keer op rij mag RoboTeam Twente deelnemen aan het hoogste niveau robotvoetbal, de RoboCup 2020. Vanaf 23 juni zal het team in het Franse Bordeaux een gooi doen naar het kampioenschap van de Small Size League. Met de kwalificatie is Nederland wederom vertegenwoordigd in de hoogste divisie.

Wereldtop
Kwalificatie betekent dat de Twentse studenten behoren tot de absolute wereldtop. Voor deelname aan de RoboCup gelden namelijk strenge eisen. Naast dat een team moet laten zien wat ze al kunnen, moeten ze ook beschrijven wat het team dit jaar verbetert aan de robots en software. Alleen alle fouten van het voorgaande jaar oplossen is onvoldoende, er moet daadwerkelijk innovatie plaatsvinden.

Een van de uitdagingen waar het team momenteel aan werkt, is de samenwerking tussen de robots. Door de software te optimaliseren, kunnen de robots sneller en nauwkeuriger aangestuurd worden, waardoor ze nog meer als één team samenwerken.

Casper de Regt, teammanager van RoboTeam Twente, is enthousiast: “Dat wij nu alweer gekwalificeerd zijn, betekent dat onze innovaties van een hoog niveau zijn. Daarmee laten wij ook zien dat Nederland een belangrijke, internationale rol speelt in de ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie.”

De RoboCup
De RoboCup is een internationale conferentie gericht op robotica en kunstmatige intelligentie, waar ook het wereldkampioenschap robotvoetbal wordt gehouden. Het doel van de RoboCup is om in 2050 een team van robots te laten winnen van de menselijke wereldkampioen.

Daarvoor zijn er verschillende categorieën robotvoetbal met allemaal een focus op een ander deel van de uitdaging. De categorie waar RoboTeam Twente aan deelneemt richt zich op de tactieken en samenwerking van de voetbalrobots. De software die dit regelt is te vergelijken met de coach van een menselijk voetbalteam, die beslist wat de beste strategie voor het team is. RoboTeam Twente zal het opnemen tegen teams uit Japan, Iran, Duitsland en China.

Over RoboTeam Twente
RoboTeam Twente is een initiatief van studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, dat zich richt op het bouwen van voetbalrobots en de aansturing daarvan. Het team bestaat uit zestien studenten van verschillende studies, van werktuigbouwkunde tot informatica. Een deel van de teamleden zet een jaar hun studie stil om zich volledig te richten op de ontwikkeling van de robots. RoboTeam Twente heeft op vorige edities van de RoboCup al mooie resultaten behaald, waaronder een 5e plek in 2019.