ALMERE - Als je let op je voeding en gezond wilt leven, dan is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen essentieel zijn voor je lichaam. Eén van deze belangrijke voedingsstoffen is zink. Je hebt er vast weleens van gehoord maar waarom is zink goed voor een gezond lichaam?


Wat is zink?

Zink is een essentieel mineraal dat in kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomt. Het is een spoorelement dat belangrijk is voor verschillende processen in ons lichaam. Zink is betrokken bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsels, het immuunsysteem, de wondgenezing en de stofwisseling. Ook speelt zink een rol bij de aanmaak van hormonen en de werking van enzymen.

Wat doet zink voor je lichaam?

Zink heeft verschillende functies in ons lichaam. Hieronder bespreken we de belangrijkste:

Versterkt het immuunsysteem: Zink speelt een belangrijke rol bij de werking van ons immuunsysteem. Het helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen die infecties en ziektes bestrijden. Ook heeft zink een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van ontstekingsziekten zoals reuma.

Ondersteunt de groei en ontwikkeling: Zink is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van ons lichaam. Het speelt een rol bij de ontwikkeling van spieren, botten en organen. Ook is zink betrokken bij de aanmaak van DNA en RNA, de bouwstenen van ons erfelijk materiaal.

Stimuleert de stofwisseling: Zink is betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het helpt bij de opname en verwerking van voedingsstoffen en zorgt voor een goede spijsvertering. Ook speelt zink een rol bij de energieproductie in ons lichaam.
Ondersteunt de gezondheid van huid, haar en nagels: Zink is belangrijk voor de gezondheid van onze huid, haar en nagels. Het speelt een rol bij de aanmaak van collageen, een eiwit dat nodig is voor de structuur en elasticiteit van onze huid. Ook kan zink helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne en eczeem.

Waar vind je zink in?

Zink komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen. De beste bronnen van zink zijn:

· Vlees: Rundvlees, varkensvlees en kip zijn goede bronnen van zink. Vooral orgaanvlees zoals lever en niertjes bevatten veel zink.
· Vis: Oesters, krab, kreeft en andere schelpdieren bevatten veel zink. Ook vis zoals zalm en tonijn zijn goede bronnen van zink.
· Zuivel: Kaas, yoghurt en melk bevatten kleine hoe
· veelheden zink, maar zijn wel een goede bron voor vegetariërs en veganisten.

· Noten en zaden: Pompoenpitten, sesamzaadjes en cashewnoten zijn goede bronnen van zink.
· Volkoren producten: Volkoren brood, rijst en pasta bevatten zink.
· Groenten: Spinazie, champignons, broccoli en spruitjes bevatten zink.
· Supplementen: Zink supplementen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van tabletten en capsules.

Hoeveel zink heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor zink is afhankelijk van leeftijd en geslacht. Voor volwassenen geldt een ADH van 9 mg per dag voor mannen en 7 mg per dag voor vrouwen. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding is de behoefte aan zink iets hoger.

Zinktekort

Een tekort aan zink kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Symptomen van een zinktekort zijn onder andere:

· Verminderde eetlust
· Vermoeidheid
· Vertraagde groei en ontwikkeling
· Verlaagde weerstand tegen infecties
· Haaruitval
· Huidaandoeningen
· Verstoorde hormoonhuishouding

Een zinktekort komt niet vaak voor, maar kan voorkomen bij mensen met een slechte voeding of bij bepaalde aandoeningen zoals de ziekte van Crohn. Ook mensen die veel alcohol drinken of langdurig medicijnen gebruiken, kunnen een verhoogde behoefte aan zink hebben.