DEN HAAG - Het is zeer waarschijnlijk dat er vanavond een extra persconferentie wordt belegd door het kabinet waarin nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd. Dit gaat zowel om landelijke als regionale maatregelen. Amsterdam zou bijvoorbeeld al zelf met specifieke maatregelen gaan komen. Dit verklaarde minister Hugo De Jonge van Volksgezondheid maandagavond na overleg met vertegenwoordigers van de 25 veiligheidsregio's.


Volgens De Jonge moeten er stappen gezet worden om een tweede coronagolf voor te zijn. 'We moeten wegblijven bij een nieuwe of een gedeeltelijke lockdown', aldus de minister na het overleg met de veiligheidsregio's.

Hij wilde nog niet vooruit lopen op de maatregelen, maar het kabinet komt vandaag bijeen. Met name de oplopende cijfers in grote steden als Amsterdam en Rotterdam baren het kabinet zorgen, maar ook elders ontstaan er diverse brandhaarden waardoor er ook regionaal diverse maatregelen zijn aangekondigd.

De veiligheidsregio's hebben vooral aangedrongen op verplichte quarantaine na terugkeer uit risicogebieden in het buitenland wat vooralsnog wettelijk niet mogelijk is.