Komend voorjaar is er een internationaal congres over Tiny Houses in Nederland. We blijken op Europees niveau koploper te zijn als het gaat om deze manier van klein en duurzaam wonen.

Dertigers staan erom bekend dat ze willen groeien. Dagelijks met een volle Kapten and Son rugzak naar kantoor. Carrière, grote auto en een dito huis. Alsof het niet op kan. Tegelijkertijd is het ook de groep die steeds bewuster voor ‘anders’ kiest. En daarom niet kiest voor groter of meer, maar juist voor minder en kleiner zoals bijvoorbeeld een Tiny House.

Wonen op niet meer dan op 24 vierkante meter en daarmee je voetafdruk zo klein mogelijk maken. Tiny Houses zijn de oplossing voor wie daar helemaal voor wil gaan. De Tiny House Movement is dan ook geen trend. Het wordt meer en meer een wereldwijde beweging van mensen die niet langer gericht zijn op groei en materialisme. Ze willen minder consumeren, en zijn meer gericht op ervaringen. Ze willen beter zorgen voor de aarde, meer vrijheid. De Tiny House Movement is daarop een antwoord.

Niet te veel spullen
Nederland kent inmiddels heel wat van dit soort woonprojecten. De kosten van de aanschaf van een Tiny House zijn laag, de energiekosten worden bovendien ook binnen de perken gehouden. Dat levert vrijheid op, want je hoeft er immers niet per se een fulltimebaan op na te houden. Je kunt met minder toe.

Je moet in een Tiny House wel goed om kunnen gaan met de ruimte en niet te veel spullen hebben. Niet drie rugzakken, want je kunt ze nergens kwijt. Liever één goede schooltas die je bij binnenkomst direct aan het daarvoor bestemde haakje hangt. Opruimen is het motto. Er wordt slim met de ruimte omgegaan.

Een straatje van Tiny Houses
Op een flink aantal plekken in Nederland zijn Tiny Houses gebouwd. Er blijkt veel belangstelling. Er is inmiddels een speciale site voor Tiny Houses: Tiny Findy. Een soort Funda, maar dan voor kleine huisjes en grond om deze op te bouwen.

Er is aanbod op te vinden en alle mogelijke informatie over Tiny Houses. Ook dat er komend jaar een internationaal Tiny House congres is, speciaal voor gemeenten. Want die worden nogal eens bestookt met vragen over deze woonvorm.

Internationaal congres in IJmuiden
Het wordt gehouden op 14 en 15 mei in IJmuiden. In het FabCityNature lab Basecamp IJmuiden zijn ten minste twintig Tiny Houses te bezichtigen. Het congres vindt plaats in het Appollo Hotel, op loopafstand van de Tiny House expo Basecamp. Het congres is met name bestemd voor gemeenten: bestuurders, ambtenaren en raadsleden. Maar wie geïnteresseerd is in het onderwerp en wie van de kennisdeling wil profiteren, wordt aangeraden ook te komen en z’n Eastpak rugzak mee te nemen want je gaat met een berg informatie, folders én hopelijk inspiratie weer naar huis. Het programma is gericht op twee pijlers: het beantwoorden van vragen rond het thema Tiny Housing die bij de gemeenten leven en het laten zien van succesvolle Tiny House projecten in Nederland.