ALMERE - Het FIFA Wereldkampioenschap voetbal van 2022, oftewel de Wereldbeker 2022 komt eraan, en zal dit jaar plaatsvinden in het Emiraat van Qatar.

Met slechts 28 speeldagen is dit het kortste wereldkampioenschap voetbal in 44 jaar, en het zal lopen van 21 november tot 18 december.

Ook Nederland is uiteraard van de partij, en we bevinden ons in de 1e groep G (poule G), waar we stevig bovenaan zijn geëindigd tegen ploegen zoals Turkije, Noorwegen en Montenegro.

Nederland zal het tijdens het WK opnemen tegen Senegal op de eerste dag van het toernooi, gevolgd door een match tegen Ecuador op 25 november en eentje tegen thuisland Qatar op 29 november.

Spannend zal het zonder twijfel worden, en voor Nederlanders staat er nog eens extra veel op het spel.

Doorheen de jaren heeft het Nederlands elftal immers een paar van de beste spelers ter wereld kunnen produceren, indrukwekkende doelpunten kunnen scoren en mooie resultaten kunnen boeken ... maar nog nooit hebben we de Wereldbeker kunnen winnen.

Wedden op WK resultaten van Nederland is dus nooit een zeker iets!

Vandaag bekijken we eens kort de geschiedenis van Nederland in het Wereldkampioenschap, en kijken we waar het precies mis liep, en waar het goed ging... en wat we wellicht kunnen verwachten van de toekomst.

WK 1974: Nederland – West-Duitsland

De eerste keer dat het Nederlandse elftal in het WK meespeelde als een capabele en kansrijke ploeg deden ze het prima en bereikten ze zelfs de finale tegen thuisland West-Duitsland in 1974 (Duitsland was vroeger in twee delen gesplitst).

Geleid door coach Rinus Michels (uitgeroepen door de FIFA tot de beste coach van de twintigste eeuw) en met sterspelers zoals Johan Cruijff (één van de beste voetballers aller tijden van over de hele wereld) leek het erop dat Nederland de beker zonder problemen zou binnenhalen.

Eerder al hadden ploegen zoals Feyenoord en Ajax het Europese voetbal jarenlang gedomineerd, en ook in de voorrondes bleef Nederland met gemak op kop, dus de verwachtingen waren hoog.

Maar helaas bleek West-Duitsland net iets te sterk, en ging het lopen met de wereldtitel met een score van 2-1. Volgende keer beter!

WK 1978: Nederland – Argentinie

Vier jaar later en deze keer zonder Johan Cruijff wist Oranje zich opnieuw naar de finale van de Wereldbeker te schoppen, en opnieuw kwamen ze tegen het thuisland te staan, deze keer Argentinie – ook een formidabele voetbalploeg, zelfs zonder Diego Maradona.

De Nederlanders werden geleid door Ernst Happel en hadden deze keer een iets minder vlekkeloos eerder parcours afgelegd, met een jammerlijk verlies tegen Schotland als voornaamste uitschieter.

En Argentinie was natuurlijk een niet te onderschatten tegenspeler. De match zelf eindigde met gelijkspel 1-1, en de finale werd uiteindelijk bepaald in de verlenging met twee doelpunten van Argentinie. Eindscore: 1-3, en een teleurgesteld Nederland.

WK 2010: Nederland – Spanje
Tussen 1978 en 2010 waren de prestaties van Nederland in de Wereldbeker niet om over naar huis te schrijven.

Soms konden we ons opwerken tot de kwartfinales (zoals in 1988 tegen West-Duitsland, in 1998 tegen Argentinie, en in 2006 tegen Portugal), maar meestal waren de resultaten ondermatig en werden we eruit gespeeld in de kwalificatierondes nog voordat de kwartfinales begonnen.

In 2010 werd het WK georganiseerd in Zuid-Afrika, en het leek erop dat Nederland eindelijk nog eens kans maakte.

In de kwalificatierondes kwam Oranje zeer sterk naar voren (100% van de matchen gewonnen) en onder leiding van coach Bert van Marwijk stond Nederland na 32 jaar eindelijk nog eens in de finale van een WK.

Tegenstander: Spanje. Een land dat ook wel wat van voetbal afwist, en beide teams speelden de hele match goed en niemand kon een goal maken.
In de extra tijd scoorde Spanje dan uiteindelijk het enige doelpunt van de match, en Nederland kon voor de derde keer naar huis zonder beker.

WK 2014: Nederland – Argentinie
Na alle tegenslagen en anticlimaxen van de vorige decennia waren de verwachtingen voor Nederland niet hooggespannen.

Onder leiding van coach Louis van Gaal had de ploeg van 2014 desondanks een uitstekend WK gespeeld.

Nederland zat samen met enkele toplanden in de kwalificatierondes, en heeft voormalig wereldkampioen Spanje verslagen met 5-1, Australië met 3-2 en Chili met 2-0.
Daarna kwam het tegen Mexico en Costa Rica te staan, waarvan het ook kon winnen met 2-1 en 4-3 respectievelijk.

De halve finale tegen Argentinie was dus een zeer gehypete match, maar helaas verloor het Nederlandse elftal met 2-4 met strafschoppen.

WK 2018
Het vorige WK werd georganiseerd in Rusland (dat zal wellicht niet meer voorvallen in de toekomst), maar helaas kon Nederland zich opnieuw niet kwalificeren.

WK 2022

En dan zijn we bij het heden aangekomen.

Zoals je kunt zien heeft Nederland een zeer woelige geschiedenis in het Wereldkampioenschap achter de rug, met heel wat mooie prestaties en een aantal “net niet” gewonnen kampioenschappen, maar minstens even veel jaren waarin we ondermaats presteerden.

Hoe zit het nu met het WK van 2022?
De kwalificatierondes waren vrij hoopgevend, en Nederland heeft zich zonder problemen kunnen kwalificeren. Goed begonnen, half gewonnen ... toch?

Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal en met spelers zoals Daley Blind, Memphis Depay, Guus Til, Davy Klaassen en Stefan de Vrij zou het wel eens kunnen dat Nederland deze keer met de Wereldbeker gaat lopen!