ALMERE - Het hebben van mollen in je tuin kan frustrerend zijn. Deze kleine zoogdieren zijn bekend om hun uitgebreide gangenstelsels die het landschap van je tuin kunnen ruïneren. Hoewel mollen nuttig kunnen zijn voor het beluchten van de bodem en het bestrijden van schadelijke insecten, kunnen hun molshopen en tunnels schade toebrengen aan je gazon en planten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om mollen te bestrijden. In deze blog bespreken we hoe je mollen kunt bestrijden met carbid, natuurlijke afweermiddelen en professionele hulp.

Gebruik carbid

Carbid, ook bekend als calciumcarbide, is niet alleen bedoeld voor carbid schieten tijdens oud en nieuw. Het is namelijk ook een effectieve methode om mollen te bestrijden. Het werkt door een kleine hoeveelheid carbid in de mollengangen te plaatsen en vervolgens met water te bevochtigen. Dit veroorzaakt een chemische reactie die acetyleengas produceert. De geur van het gas is onaangenaam voor mollen en kan ze uit hun tunnels verdrijven.

Bij het gebruik van carbid is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je handschoenen en een veiligheidsbril draagt. Plaats het carbid alleen in actieve mollengangen en volg de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig op. Hoewel het gebruik van carbid effectief kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het slechts een tijdelijke oplossing kan bieden. Mollen kunnen terugkeren als de omstandigheden in je tuin gunstig blijven voor hen.

Ga voor natuurlijke afweermiddelen

Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijkere aanpak, zijn er verschillende natuurlijke afweermiddelen die je kunt proberen. Je kunt gaan voor een mollenklem , maar er zijn ook wat meer diervriendelijke opties. Deze methoden zijn veilig voor zowel de mollen als je tuin en zijn vaak eenvoudig toe te passen.


Planten die mollen afstoten: Sommige planten staan bekend om hun molwerende eigenschappen. Planten zoals keizerskroon, narcissen en knoflook kunnen helpen mollen af te schrikken. Door deze rond de rand van je tuin te planten, kun je een natuurlijke barrière creëren.

Geurafweermiddelen: Mollen hebben een gevoelige neus en zijn afkerig van bepaalde geuren. Huismiddeltjes zoals het gebruik van castorolie, cayennepeper of koffiedik kunnen helpen om mollen af te schrikken. Verdeel deze middelen rond de ingangen van de mollengangen.


Schakel professionele hulp in

Als je te maken hebt met een hardnekkig mollenprobleem en de bovenstaande methoden niet effectief zijn, kan het tijd zijn om professionele hulp in te schakelen. Een professionele ongediertebestrijder kan een grondige evaluatie van je tuin maken en een effectief bestrijdingsplan opstellen.


Professionals hebben toegang tot een reeks gereedschappen en methoden die veilig en effectief zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van speciale mollenvallen of andere geavanceerde technieken die minder schade toebrengen aan je tuin. Bovendien kunnen ze advies geven over hoe je toekomstige mollenplagen kunt voorkomen.