ALMERE - Er is weer hoop voor woningverkopers volgens de makelaar in Almere. Uit onderzoek van HuisVerkopen.nl (een helpende hand voor woningeigenaren die hun huis willen verkopen) blijkt dat er weer kansen zijn voor mensen die op het punt staan hun woning te verkopen. Het onderzoek waar 1.149 bij de NVM- en VBO aangesloten makelaars aan meededen, blijkt dat woningverkopers in het derde en vierde kwartaal van 2023 meer kans hebben om hun woning kwijt te raken aan een enthousiaste koper. Dit stuit indirect op meer winst door huisverkoop en dat is voor de woningmarkt een positief geluid.


Voorzichtig optimisme brengt glimlach op gezicht van makelaar in Almere

Hoewel de woninggekte in Almere nog steeds in volle gang is en woningverkopers in spanning wachten op betere tijden, is de makelaar in Almere toch voorzichtig positief. Nu blijkt dat de schaarste op de woningmarkt aanhoudt, ontstaat er meer kans voor woningverkopers om daadwerkelijk een geslaagde verkoop tegemoet te gaan. En dat is positief. Niet alleen voor de makelaar in Almere, maar ook voor de mensen die nog twijfelen om hun woning te koop te zetten.


Woningverkopers kunnen ook profiteren van de cijfers uit het onderzoek. Deze zijn namelijk zeker hoopgevend. Ruim 32% van de makelaars schat in dat het overbieden op woningen zal toenemen en zo’n 42% verwacht zelfs dat de huizenprijzen blijvend zullen stijgen. Dit kan enkel positief uitpakken voor mensen die op het punt staan om hun woning te verkopen. Winst maken met huisverkoop slaat hiermee een aantrekkelijke weg in.


Onderzoek voelt ondanks voorspellingskarakter toch hoopvol voor woningverkopers

Het onderzoek van HuisVerkopen.nl is natuurlijk gebaseerd op een voorspelling voor de laatste kwartalen van dit jaar. En gebaseerd op de huidige speculaties in de woningmarkt, zou men kunnen zeggen dat dit voor enige twijfel zou kunnen zorgen. Het feit dat het slechts een voorspelling is, maakt het dan ook nog geen ‘gegeven’. Toch heeft de makelaar in Almere er veel vertrouwen in en laat ze weten dat dit ook voor de woningverkopers zelf alleen maar positief kan uitpakken.


Makelaar in Almere denkt dat schaarste op de woningmarkt nog zal aanblijven

Het feit dat de kansen voor woningverkopers stijgen, heeft ook een keerzijde. Die keerzijde stuurt een richting op die minder aangenaam is voor starters. Zij hebben in sommige gevallen minder kans om aan een woning te komen. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de schaarste op de woningmarkt zal aanblijven en dat heeft alles te maken met de stijging van de woningprijzen. Iets wat voor starters weinig hoop lijkt te bieden.


Hulp inschakelen van een makelaar lijkt beste optie voor starters

Toch blijven makelaars positief over de positie van de starters in de woningmarkt. Ze geven aan dat het weldegelijk mogelijk is voor starters om aan een woning te komen, maar dat de hulp van een makelaar wel meer uitkomst biedt. Zo is het inschakelen van een aankoopmakelaar nog steeds één van de betere stappen, omdat zij het wensenpakket van een starter nauwkeurig kunnen bijhouden en hiervoor hun expertise in de markt kunnen gebruiken. Hierdoor hebben ook starters meer kans.