AMSTERDAM - De ingrijpende Nederlandse korte film STILTE ONGEDAAN door Kristjan Knigge en Linda Jacobsen gooit nu al hoge ogen. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jacobsen en gaat over de gevolgen van seksueel kindermisbruik op latere leeftijd. Binnen 12 uur werd het volledige crowdfundingdoel bereikt, wat volgens de makers de maatschappelijke relevantie en actualiteit van dit thema tijdens de huidige crisis benadrukt. De crowdfunding campagne blijft actief, het gezelschap wordt gesteund door het AFK en werkt samen met Stichting Project Speak Now, om zowel nu als later wanneer de film in première gaat, aandacht te kunnen blijven genereren voor dit thema.


De film is gemaakt door internationale professionals onder leiding van regisseur Kristjan Knigge en wordt gesteund door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst). Het doel wat zij voor ogen hebben is het maatschappelijk bewustzijn omtrent seksueel kindermisbruik, en de gevolgen hiervan op latere leeftijd, te vergroten. “We willen slachtoffers laten zien dat hun jeugd hun toekomst niet hoeft te dicteren en ze inspireren om keuzes te maken die leiden naar vertrouwen en verbinding, in plaats van naar angst en eenzaamheid.” - Linda Jacobsen.

STILTE ONGEDAAN is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van acteur en scriptschrijver Linda Jacobsen (30). Die in de korte film de confronterende innerlijke reis laat zien van een jonge vrouw die zich, na haar jeugdtrauma, voor het eerst openstelt voor een diepgaande relatie.

“Toen ik negen jaar oud was, ben ik twee jaar lang seksueel misbruikt door mijn stiefvader. Op mijn 17e durfde ik hier eindelijk mee naar buiten te treden. Therapie heeft mij geholpen, maar het heeft jaren geduurd voordat ik me weer durfde open te stellen voor anderen. Nu ik mijn stem heb teruggewonnen, wil ik anderen de moed geven om dit ook te doen.” – Linda Jacobsen.

Om deze missie kracht bij te zetten werkt het gezelschap samen met Stichting Project Speak Now, die slachtoffers van seksueel misbruik stimuleert om te praten en helpt te helen. Samen organiseren ze after talks, besloten viewings en interviews met Jacobsen. “Ik zie de film als een krachtige en hoopgevende weergave van de weg die een slachtoffer van seksueel misbruik veelal aflegt in haar zoektocht naar geluk.” - Marianne Kimmel, voorzitter van Stichting Project Speak Now.

Door de coronacrisis is het thema van STILTE ONGEDAAN actueler dan ooit. Tijdens een lockdown hebben kinderen in een onveilige thuissituatie geen uitweg meer naar een veilige plek. Iets dat pijnlijk zichtbaar wordt door de dramatische stijging van telefoontjes naar hulplijnen voor kinderen in de afgelopen weken.

Daarom stopt het gezelschap niet met de campagne. Ondanks het overweldigende succes van de crowdfunding, welke inmiddels ruim 200% van het doel heeft behaald, is het gezelschap bezig om nieuwe vervolgstappen concreet te maken. Denk hierbij aan samenwerking aangaan met andere relevante organisaties en het aanmelden van de film voor internationale filmfestivals.

De crowdfunding voor STILTE ONGEDAAN loopt t/m dinsdag 19 mei, steunen kan via cinecrowd.com/ stilteongedaan. Geregisseerd door Kristjan Knigge Korte film over seksueel kindermisbruik legt vinger op zere plek tijdens coronacrisis Crowdfunding-doel binnen 12 uur bereikt

Mail voor meer informatie & samenwerkingen naar contact@stilteongedaan.nl en volg STILTE ONGEDAAN op Instagram & Facebook: @silenceundone.film.