AMSTERDAM- Ruim twintig jaar lang is Klaas Wilting woordvoerder van het Amsterdamse politiekorps geweest. Hoe heeft hij in deze functie de hoofdstedelijke ontvoeringen, liquidaties, en krakersrellen in die jaren ervaren? En wat heeft de persoonsbeveiliging van hem en van zijn gezin met hem gedaan na plannen hem te ontvoeren, na bedreigingen en een bommelding op zijn privéadres? Voor het eerst vertelt oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn verhaal. Hij verhaalt openhartig hoe deze jaren niet alleen voor hem zwaar en onvergetelijk zijn geweest, maar ook een enorm beslag hebben gelegd op zijn gezin. De hoofdstad maakt een zeer roerige periode door. Wilting krijgt zijn handen meer dan vol, dag en nacht. In dit boek kijkt hij terug op eenentwintig jaar hoogte- en dieptepunten uit zijn enerverende carrière en doet hij nog enkele onthullingen uit die tijd.


In 1980 wordt Wilting, sinds 1964 bij het Amsterdamse politiekorps, overgeplaatst naar het Bureau Voorlichting waar hij woordvoerder en later hoofdcommunicatie van het korps wordt. De mediagenieke Wilting wordt al snel wereldberoemd in Nederland en hèt gezicht van de Amsterdamse politie. Voor hij door de toenmalige hoofdcommissaris werd aangetrokken, is het korps een gesloten vesting. Het is Wiltings doel geweest het korps open te gooien en een meer 'menselijk gezicht' te geven.

In dit boek blikt hij ook terug op zijn jeugd in Drenthe en zijn beginperiode bij de politie. Met zijn ervaring als agent heeft hij de basis gelegd van zijn unieke vorm van woordvoerdersschap; dienstbaar en behulpzaam zijn, 24/7, midden in de samenleving.

Eén van zijn eerste grote zaken wordt de spectaculaire Heineken-ontvoering. Wilting is ook woordvoerder voor o.a. de liquidatie van Klaas Bruinsma, de ontsnapping van Stanley Hillis, de liquidatie van Sam Klepper, spraakmakende ontvoeringszaken, schietpartijen en afrekeningen. Dat blijkt niet zonder gevaar. Er volgen plannen hem te ontvoeren.


Wilting treedt ook op als woordvoerder bij o.a. de grote krakersrellen die de stad lamleggen, de ontmanteling van de criminele RARA-organisatie, de dood van agent Peter Lugten en kraker Hans Klok en het neerstorten van het El Al vliegtuig op de Bijlmer. Daarnaast is er de zeer geruchtmakende IRT-affaire, zijn er grote drugszaken, een bizarre handel in mensenhoofden en de zaak Yab Yum. Bovendien zijn er de Eurotop in Amsterdam, het Europees Kampioenschap voetbal en de successen (en dieptepunten) van Ajax.


Wilting is een pionier geweest in een ander tijdperk; zonder mobiele telefoons en andere snelle digitale hulpmiddelen. En ook de perspresentaties zijn totaal anders dan die van nu. Klaas Wilting neemt op 1 januari 2001, na 21 jaar trouwe dienst als woordvoerder afscheid van het Amsterdamse korps. Niet om het rustiger aan te gaan doen, maar om zich te richten op andere werkzaamheden, waar hij uiteraard net als toen zijn ‘menselijke gezicht’ kan laten zien.

Klaas Wilting begint zijn carrière in 1964 bij de Amsterdamse gemeentepolitie. Hij krijgt landelijke bekendheid als voorlichter. Op 1 januari 2001 neemt hij afscheid. Sindsdien is hij actief als o.a. mediatrainer en presentator. Daarnaast geeft hij presentaties, over zijn tijd bij de politie en over leiderschap en communicatie. Zie ook www.klaaswilting.nl