DEN HAAG - Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben vanavond in een persconferentie een nieuw beroep gedaan op Nederlanders om zich aan de regels te houden. Ze kondigden daarbij een aantal nieuwe maatregelen aan.


De belangrijkste maatregelen zijn in eenvoudige taal te lezen op de pagina van de Rijksoverheid.

Premier Rutte benadrukte het nog maar eens aan het begin van de persconferentie: 'het gaat niet goed'. Het aantal besmettingen loopt gestaag op en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. De Jonge zei daarnaast dat de maatregelen bovenal gaan om het ontlasten van het zorgpersoneel, dat volgens hem nog aan het bijkomen is van de eerste golf.

De maatregelen die zijn aangekondigd zijn vooral adviezen aan mensen. De meeste besmettingen zouden nu binnenshuis plaatsvinden, onder andere bij bijeenkomsten tussen vrienden en familie. Volgens Rutte laten mensen de maatregelen daar te snel los door elkaar toch de hand te schudden of te knuffelen. Het advies is daarom om met maximaal zes mensen binnenshuis bij elkaar te komen.

Daarnaast blijft thuiswerken het dringende advies. Er ging wat speculatie rond dat die maatregel op 1 september opgeheven zou worden. Volgens Rutte is dit niet het geval.

In Amsterdam stijgt het aantal besmettingen snel. Burgemeester Halsema kondigde vanavond aan dat er daar binnen een week strengere maatregelen zullen volgen als er geen verbetering optreedt.