Potentiële kopers moeten direct een wauw-effect ervaren. Verliefd worden op een huis. In staat zijn door eventuele onvolkomenheden heen te kijken. Dit soort vaak gebezigde termen zijn allemaal waar. Een huis verkopen is een vak op zich, waar de makelaar voor gestudeerd heeft. Toch kun je zelf ook het nodige bijdragen aan een betere verkoopprijs van je woning. Het zijn enkele kleine investeringen, maar deze klusjes lonen de moeite. Op welke aspecten letten huizenkopers zoal?

De geur in een woning

Het is een apart fenomeen: bewoners ruiken vaak zelf niet hun typerende huisgeur. Mensen die incidenteel over de vloer komen, doen dat wel. Een sterke geur kan onder meer uit het tapijt komen. Ziet dat er überhaupt smoezelig uit, dan geef je het een opknapbeurt. Dat gaat echter wel wat verder dan je gewoonlijke stofzuigsessie. Een tapijt grondig reinigen kun je overlaten aan de pro's, of zelf doen met een speciale machine. De geur in een koopwoning maakt zeker deel uit van het gevoel dat mensen tijdens een eerste bezichtiging krijgen.

Andere gestoffeerde elementen reinigen en een kritische blik op de muren werpen

Ontdek de mogelijkheden om ook andere gestoffeerde elementen weer fris te laten ruiken - de gordijnen bijvoorbeeld - terwijl je verder kijkt wat er nog meer extra aandacht nodig heeft. Zoals de muren. Deze vormen de achtergrond van het leeuwendeel van de makelaarsfoto's, dus zijn meer 'blikvanger' dan je denkt. Staan ze niet meer strak in de verf, dan pak je de kwast erbij. Weerkaatsen ze niet veel licht? Wit doet dat wel, en schept bovendien ruimte!

Ramen lappen en de hogedrukspuit op de gevel zetten

Over licht gesproken: vergeet de ramen niet te lappen voor een frisse blik naar binnen en buiten. Dit doe je idealiter nádat je de hogedrukspuit erbij hebt gepakt, om eerst de gevel en daarna het terras te reinigen. Er is vast wel een buurman, vriend of familielid die je zo'n apparaat wil lenen, als je deze zelf niet hebt. Verder ontdoe je de tuin van onkruid, rondslingerend speelgoed en andere attributen die het geheel rommelig maken. Een gemaaid gazon is de finishing touch.

Een rondje duurzaamheid

Vanzelfsprekend heb je de duurzame kenmerken van je woning op orde. Eventuele aanpassingen kunnen de prijs verhogen en gelden dus als slimme investering. Maar dat ligt ook aan het budget dat je op dat moment tot je beschikking hebt. Wat echter niks kost, is kijken of ramen en deuren goed sluiten en of er dus nergens tocht is. Het vervangen van wat (verroest of verouderd) hang en sluitwerk kost niet veel geld. Dat je tenslotte het huis een complete schoonmaakbeurt geeft, spreekt eveneens voor zich.