ALMERE – Op zaterdag 25 mei wordt voor de zesde keer de Landelijke Veiligheidsdag in het centrum van Almere gehouden. Tijdens deze dag, met als thema ‘Cyberveiligheid’, laten landelijke en regionale hulpdiensten op een spectaculaire manier zien wat hun werk precies inhoudt en maken ze bezoekers bewust van de gevaren van digitale criminaliteit. Burgemeester Franc Weerwind zal de opening van het evenement verrichten. Met gepaste trots maakt de organisatie van dit gratis toegankelijke evenement het programma bekend. Het belooft een spectaculaire dag te worden voor jong en oud.

De Koninklijke Landmacht, Marine, Marechaussee, Douane, Nationale Politie, Brandweer, GGD, ANWB, VVN, NS, Keolis, Rijkswaterstaat, Rode Kruis en Reddingsbrigade Nederland: ze zijn allemaal aanwezig in Almere Centrum op de Landelijke Veiligheidsdag. Daar geven ze onder het motto ‘Ontdek de held in jezelf’ demonstraties en actieve workshops om te laten zien hoe ze als hulpdiensten samen optrekken bij calamiteiten. Ook Veiligheidsmuseum PIT speelt een actieve rol deze dag. Vanwege het thema is er dit jaar extra aandacht de risico’s die samenhangen met het gebruik van social media en internet. Bezoekers van het evenement leren over de risico’s die zij ongemerkt lopen bij het gebruik hiervan en hoe ze hier bewust mee om moeten springen. De focus ligt op bewuster omspringen met het internet. Dit gebeurt op een leuke, interactieve en verrassende manier.

Programma
De Landelijke Veiligheidsdag begint om 10.00, duurt tot 17.00 uur en vindt plaats op verschillende plekken in Almere Centrum. De arena op de Esplanade vormt het centrale punt van de activiteiten. Hier vinden doorlopend demonstraties plaats van verschillende hulpdiensten. Ook wordt hier om 12.00 uur de Landelijke Veiligheidsdag officieel geopend door Burgemeester Franc Weerwind. Daarnaast is er van alles te doen en te beleven bij de Marechaussee, Landmacht, Marine, DARES, politie, brandweer, ambulance, Reddingsbrigade en Rijkswaterstaat. Voor wie zich wil oriënteren op zijn toekomst geeft ROC Flevoland info over haar opleidingen op het gebied van Veiligheid en zijn er diverse organisaties op de wervingsmarkt op De Diagonaal. Verder zijn er een duiktank en een klimtoren en brengen de karakters van de populaire tv-serie Paw Patrol en bezoek. Ook kunnen er bijzondere voer- en vaartuigen worden bewonderd. Voor de echte durfallen zijn er een escaperoom en de veiligheidscontainer, waarin men kan ervaren wat je nog ziet als er thuis brand uitbreekt.

Je kunt met de boten van de hulpdiensten van de steiger aan de Esplanade naar de steiger van Veiligheidsmuseum PIT worden gebracht.

Veiligheidsmuseum PIT
Speciaal voor deze dag is het museum aan het Schipperplein van 11.00 tot 17.00 gratis toegankelijk. In het museum leren bezoekers alles over de wereld van politie, brandweer en ambulance.

Brouwerstraat
Veiligheid op de weg en in het verkeer staan centraal bij VVN (Veilig Verkeer Nederland) en de ANWB. Zij laten aan de hand van demonstraties zien wat hun werk inhoudt.

Spectaculaire demo’s en vaartochten op het Weerwater

Vanaf de kant kunnen bezoekers zoals elk jaar de Reddingsbrigade diverse hulpdiensten in actie zien. Op de oude blusboot Jan van der Heyde II gaat het publiek mee terug in de tijd. De kapitein en bemanning dragen kleding van vervlogen tijden en laten tijdens een vaartocht van een half uur zien hoe vroeger branden werden geblust. Daarbij maken ze gebruik van het nog aanwezige waterkanon. Passagiers mogen ook even het roer overnemen. De Jan van der Heyde II vertrekt vanaf de aanlegsteiger aan het Weerwater. Een tochtje kost €5,- per persoon, kinderen tot 12 jaar varen voor €2,50 mee.

Forum
Hier draait alles om veiligheid en handhaving in en om huis. Ook kunnen geïnteresseerden zich hier door Buurtpreventie laten informeren over projecten rond veiligheid in de buurt en kun je kijken bij hackers wat er tegenwoordig op internet gebeurt.

Banenmarkt
Wie interesse heeft in een baan bij één van de verschillende hulpdiensten is er een informatiemarkt aan de Diagonaal en de Schutterstraat. Medewerkers van verscheidene organisaties vertellen hier graag alles over hun werk en de carrièremogelijkheden. Bij sommige hulpdiensten kan direct worden gesolliciteerd.

Grote Markt
De kleine bezoekers kunnen zich vermaken met verschillende kinderactiviteiten op de Grote Markt. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de bigband van de Douane die swingend repertoire ten gehore brengt.

Veiligheid op het spoor
Op het Stationsplein vertellen medewerkers van de NS over alles wat met veiligheid in de trein en op het spoort te maken heeft. Om 14.00 uur staat een concert van muziekvereniging Sint Hubertus uit Almere op het programma.

Brandweer
Fans van fonkelnieuwe brandweerwagens en ander materieel moeten op de Koetsierbaan zijn. Hier staan de Jeugdbrandweer en Brandweer Flevoland met de meest prachtige wagens die ook van binnen bekeken kunnen worden.

Kinder ME

Foto: Fred Rotgans

Op de Wandelpromenade naast het Flevoziekenhuis verzorgt de Koninklijke Marechaussee (Kmar) de kinderdemo ‘KidsME’. Tijdens deze spannende en grappige demonstratie laten de kinderen samen met leden van de Kmar de stilstaande bus rijden met hun eigen beweging en mankracht. Hierna mogen de kinderen als onderdeel van de activiteit de Kmar bekogelen met rubberen bakstenen en sponzen. De Kmar is ook te vinden op de Esplanade.

Het volledige programma van de zesde Landelijke Veiligheidsdag staat op www.veiligheidsdag.nl