Bij online gokkasten zien we het vaak staan: hoge, lage, middelmatige, extreem hoge of zelfs extreem lage volatiliteit. Maar wat is het eigenlijk precies? En hoe werken slots met hoge of lage volatiliteit? En welk type gokkast past dan het beste bij mij? Hier hebben we alle belangrijke informatie voor je op een rij gezet.


Definitie van hoge- en lage volatiliteit slots

Veel gokkers vragen zich af hoe volatiliteit de uitbetalingen van gokkasten beïnvloedt. De volatiliteit van een online gokkast zegt iets over twee verschillende aspecten:

 1. Hoe vaak je in de prijzen valt;
 2. De hoogte van de prijzen die je gemiddeld wint.

Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat de volatiliteit geen invloed heeft op het uitbetalingspercentage op de lange termijn. De volatiliteit is voornamelijk op korte termijn van invloed op het mogelijke spelresultaat.

De volatiliteit is te vergelijken met de volatiliteit van aandelen, waarbij stabiliteit of onvoorspelbaarheid een belangrijke rol spelen. Hieronder volgt een uitlag aan de hand van de twee extremen, namelijk extreem lage en extreem hoge volatiliteit.

Extreem lage volatiliteit

Te beginnen met de gokkast met een extreem lage volatiliteit. Bij deze gokkasten val je als gokker vaak in de prijzen, maar ligt het gemiddelde bedrag dat je wint ook een stuk lager. De lage uitbetalingen, dus 1-10 x je inzet komt in dit geval veel voor. De hogere uitbetalingen, tussen de 100x en 1.000x je inzet, komen vrijwel niet voor.

Extreem hoge volatiliteit

Een compleet tegenovergestelde variant is de gokkast met extreem hoge volatiliteit. Bij deze gokkast val je heel vaak niet in de prijzen, ook niet als het om kleine bedragen gaat. Val je echter in de prijzen, dan maak je ook direct kans op exorbitante bedragen!

Denk daarbij aan slots met 5.000x of wel 10.000x je inzet, winsten die vaak te behalen zijn in het bonusspel. De bonus features speel je als gokker niet vaak vrij. Lukt het echter wel, dan liggen de prijzen ook een stuk hoger.

Voor- en nadelen

Bij deze gokkasten komt een aantal belangrijke voor- en nadelen kijken. Denk daarbij aan:

Lage volatiliteit:

 • Brengt weinig risico met zich mee;
 • Je kunt er vaak lang op doorspelen;
 • Het bonusspel wordt regelmatig vrijgespeeld;

 • Vaak minder spannend dan hoge volatiliteit slots;
 • De kans op hoge winsten is laag.

Hoge volatiliteit:

 • Kans om zeer grote prijzen te winnen;
 • Zorgt voor veel spanning door de potentiële winsten;

 • Brengt veel risico met zich mee;
 • Spelers kunnen in korte tijd veel geld verliezen.

Welk type gokkast past bij mij

Maar wat zijn dan de videoslots met optimale volatiliteit waar ik als gokker het beste kan spelen? Ben je een speler met een laag budget, wil je niet te veel risico nemen en hoor je graag het geluid dat je weer in de prijzen gevallen bent, dan is een gokkast met lage volatiliteit aan te raden.

Wil je juist meer risico nemen, heb je genoeg speelgeld om lang door te kunnen én wil je de spanning ervaren van potentieel enorme winsten, dan is juist een hoge volatiliteit gokkast aan te raden. In beide gevallen willen we wel benadrukken dat veilig gokken enorm belangrijk is! Gok dus alleen met geld dat je kunt missen en schakel hulp in bij potentiële problemen.

Conclusie

Het is dus belangrijk om een gokkast te kiezen die bij je speelstijl past. Lage volatiliteit gokkasten betalen vaak lage bedragen uit, terwijl je voor hoge volatiliteit gokkasten juist veel meer geduld moet kunnen opbrengen. De potentiële winsten zijn er dan wel weer enorm! Voor welk type gokkast je ook kiest, zorg dat je altijd verantwoord kansspelen speelt!