ALMERE - Nu het winter is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw auto klaar is voor alle weersomstandigheden die zich in dit seizoen kunnen voordoen. We hebben enkele handige tips om deze winter ook bij guur weer veilig, warm en comfortabel te kunnen blijven rijden.


Maak je auto winterklaarGeef de auto een onderhoudsbeurt voordat de winter begint. Heb je dat nog niet gedaan, doe het dan alsnog. Laat een garagebedrijf onder andere de accu, het remsysteem, het koelvloeistofpeil en de bandenspanning van het voertuig checken en eventuele vervangingen uitvoeren. Een ander belangrijk aandachtspunt is of de verwarming en ook de verlichting van de auto goed werken.


Rijd op winterbandenEen winterband heeft een betere grip dan een zomer- of vierseizoenenband. Door het profiel kunnen winterbanden zich in de sneeuw en het ijs vastbijten, wat ervoor zorgt dat de auto op koers blijft. Vervang daarom tijdig de zomerbanden met een set winterbanden. Probeer regelmatig de spanning van de banden te checken, omdat deze door de kou kan afnemen.


Zorg voor een noodpakket voor winterse omstandigheden


Stel een noodpakket samen met onder andere een sneeuwschep, ijskrabber, warme kleding, deken, zaklamp en startkabels. Om te voorkomen dat de auto vast komt te zitten, kun je om toch grip te krijgen op een glad wegdek een zak zand, een kokosmat of kattenbakvulling in de kofferbak leggen. Andere accessoires die je bij je moet hebben om in geval van een lege accu weer op weg te kunnen, zijn startkabels en eventueel een startjumper.


Check het peil van de vloeistoffen


Verzeker je ervan dat de auto voldoende antivries heeft. Dankzij antivries zal de motor niet bevriezen bij vorst. Om steeds met schone ruiten te kunnen rijden, is het belangrijk om na te gaan of er voldoende ruitensproeimiddel in het reservoir zit en dit bij te vullen als dat nodig is. Probeer er ook voor te zorgen dat de brandstoftank bijna vol is om het bevriezen van de brandstofleidingen tegen te gaan. Leg standaard een fles motorolie, koelvloeistof en antivries in de kofferbak, zodat je deze altijd bij de hand hebt mocht een van deze vloeistoffen moeten worden bijgevuld.


Verwijder alle sneeuw en ijs


Maak voordat je gaat rijden het dak, de spiegels, ramen, verlichting en motorkap van de auto vrij van sneeuw en ijs. Hiermee zorg je ervoor dat het zicht niet wordt belemmerd en dat er onderweg geen ijs van de wagen kan vliegen. Om ’s ochtends sneller op weg te kunnen, zou je ervoor kunnen kiezen om voor de nacht een deken op de voorruit te leggen en hoezen om de buitenspiegels te plaatsen.


Laat de auto warm worden


Start de motor en geef de auto een paar minuten de tijd om op te warmen voordat je ermee gaat rijden. Dit zal de motor opwarmen en ervoor zorgen dat je auto makkelijker te besturen is. Een ander pluspunt is dat het interieur al lekker opgewarmd is als je vertrekt.


Veilig rijden in wisselende weersomstandigheden


Winterse omstandigheden vereisen een aanpassing van de rijstijl. Met de volgende bruikbare tips kun je ook tijdens dit seizoen veilig rijden:


Rij langzaam en voorzichtig. Als het vriest en sneeuwt, kan dat gladde wegen opleveren. Pas de snelheid aan de omstandigheden aan en rijd langzaam zonder plotselinge stuurbewegingen.

Houd voldoende afstand.
Bewaar een veilige afstand tussen jouw auto en andere weggebruikers. Op een gladde of besneeuwde weg heeft de auto een langere afstand nodig om tot stilstand te komen.

Niet abrupt remmen. Zorg ervoor dat je voorzichtig afremt om te voorkomen dat de wielen gaan slippen. Mochten de wielen beginnen te blokkeren, haal dan de voet van de rem.


Verhoog het comfort in de winter


Rijden met comfort in de winter is onmogelijk zonder stoelverwarming. Dankzij verwarmde stoelen is het zelfs in het gure winterweer warm en behaaglijk rijden. Moderne auto's hebben meestal ingebouwde stoelverwarming, maar als dat niet het geval is, dan is dat geen probleem omdat er diverse opties verkrijgbaar zijn om een stoelverwarming te installeren.


Samenvattend: maatregelen nemen om je auto voor te bereiden op de winter garandeert niet alleen een veilige, maar ook comfortabele autorit zonder stress bij kouder weer. Begin daarom vandaag nog met het winterklaar maken van je auto!