ALMERE - Zo nu en dan is het nodig je huis eens een flinke opknapbeurt te geven. Als je de gelukkige eigenaar bent van een koopwoning in Almere, staat niks je daarbij in de weg. Bijna dan, er zijn een aantal zaken waar je aan dient te denken als je een verbouwing uit wilt gaan voeren. In dit artikel lees je waar je aan moet denken voordat je gaat verbouwen.

1. Voorbereiding
“Eerst denken, dan pas doen!” Die uitspraak is voor een verbouwing wel op z’n plek. Om te voorkomen dat de verbouwing op een mislukking uitdraait, is het verstandig om deze goed voor te bereiden. Maak een zorgvuldige tijdsplanning, bedenk welke klussen je zelf wilt uitvoeren en welke je wilt uitbestede en zorg dat je je financiële situatie op orde hebt. Houdt hierbij rekening met de huidige hoge materiaalkosten en volle agenda’s van aannemers.

2. Financiering
Tegenwoordig is het vrijwel onmogelijk om een hypotheek te verhogen om een verbouwing mee te kunnen financieren. Je kunt er je eigen spaargeld voor aanspreken, een bouwdepot voor aanvragen of een persoonlijke lening afsluiten.

Als de verbouwing gericht is op verduurzaming of energiebesparende maatregelen, behoren hypotheekverhoging of subsidies vanuit de gemeente wel tot de mogelijkheden. Informeer hierover bij je hypotheekverstrekker en gemeente.

3. Vergunningen
Verbouwen mag, maar het kan wel zijn dat je te maken krijgt met wet- en regelgeving van de gemeente. Zorg dat je de gemeente op de hoogte stelt als je een grootschalige verbouwing uit gaat voeren en controleer of er vergunningen zijn die je daarvoor aan moet vragen.

4. Afval
Bij vrijwel iedere verbouwing komt een flinke afvalstroom op gang. In dat geval is het verstandig en noodzakelijk om een afvalcontainer te huren. Een container huren Almere is geen probleem als je deze op eigen terrein kunt plaatsen. Als je er niet de ruimte voor hebt, dien je met de gemeente af te stemmen waar je de afvalcontainer (tijdelijk) kunt plaatsen.

Wees je ervan bewust dat niet elk type afval in een afvalcontainer weggegooid mag worden. Vervuilde leidingen, chemisch afval, witgoed en anders elektronische apparaten dien je doorgaans zelf naar de vuilstort te brengen.