ALMERE - Recente onderzoeken wijzen uit dat een aanzienlijk aantal bedrijven onvoldoende aandacht besteedt aan het beheer van hun debiteuren. Experts waarschuwen dat dit gebrek aan aandacht ernstige financiële problemen kan veroorzaken, vooral nu steeds meer klanten moeite hebben om hun rekeningen te betalen. Met name het midden- en kleinbedrijf, dat afhankelijk is van tijdige betalingen, loopt een groot risico.

Stijgende betalingsproblemen veroorzaken zorgen onder bedrijven


Een recent onderzoek uitgevoerd door Flanderijn onthult dat meer dan 40% van de bedrijven een toename heeft opgemerkt van klanten met betalingsachterstanden. Deze trend heeft een aanzienlijke impact op zowel de dagelijkse werkzaamheden van financiële professionals als de liquiditeitspositie van bedrijven. Ongeveer 36% van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat ze de afgelopen zes maanden meer tijd en middelen hebben moeten besteden aan het achtervolgen van achterstallige betalingen, terwijl goed debiteurenbeheer niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Bedrijven zoeken naar oplossingen om debiteurenbeheer te verbeteren

Hoe kunnen bedrijven deze uitdagingen aanpakken? Er zijn twee belangrijke strategieën: het verbeteren van de kennis en vaardigheden van het personeel of het uitbesteden van het debiteurenbeheer aan gespecialiseerde instanties. Veel bedrijven in Almere zoeken naar manieren om hun debiteurenbeheer te optimaliseren. Bijna 40% van de respondenten in het onderzoek geeft aan dat ze graag willen leren van best practices in de sector. Dit geeft aan dat veel organisaties nog steeds worstelen met het efficiënt beheren van hun debiteuren. Het gebruik van gespecialiseerde debiteurenbeheer software voor debiteurenbeheer kan bedrijven ondersteunen bij deze taak.

Maatwerkoplossingen zijn van cruciaal belang in tijden van crisis

De recente toename van betalingsproblemen, verergerd door de nasleep van de coronapandemie en economische onzekerheid, vereist een zorgvuldige en respectvolle aanpak. Bedrijven moeten op maat gemaakte oplossingen ontwikkelen om zowel consumenten als andere bedrijven te helpen bij het omgaan met schulden, aangezien betalingsachterstanden een grote impact hebben op het leven van mensen.

De essentie van effectief debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer omvat meer dan alleen het innen van openstaande facturen. Het is een cruciaal onderdeel van het waarborgen van een gezonde cashflow, wat een belangrijke indicator is voor de financiële gezondheid van een bedrijf.

Snellere betalingen

Een effectief debiteurenbeheer kan leiden tot snellere betalingen en dus een gezondere cashflow. Dit is van vitaal belang voor de financiële stabiliteit van een bedrijf. Zelfs een winstgevend bedrijf kan in financiële problemen komen als de cashflow niet op orde is.

Onderhouden van klantrelaties

Daarnaast speelt debiteurenbeheer een cruciale rol bij het onderhouden van goede relaties met klanten. Een zorgvuldige en respectvolle aanpak van debiteurenbeheer kan bijdragen aan een positieve klantervaring, zelfs in het geval van betalingsproblemen.

Risicobeheer

Het beheer van risico's is een andere belangrijke taak van debiteurenbeheer. Door betalingsachterstanden snel en effectief aan te pakken, kunnen bedrijven het risico op oninbare vorderingen verminderen en daarmee hun blootstelling aan financiële risico's beperken.

Financiële stabiliteit

Ten slotte kan effectief debiteurenbeheer bijdragen aan meer financiële stabiliteit. Bedrijven met een goed georganiseerd debiteurenbeheer zijn minder afhankelijk van externe financiering en beter in staat om financiële schokken op te vangen.

Het belang van debiteurenbeheer mag niet worden onderschat. Het speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een gezonde cashflow, het onderhouden van sterke klantrelaties, risicobeheer en het waarborgen van financiële stabiliteit. Daarom is het van essentieel belang dat bedrijven in Almere en omgeving dit aspect serieus nemen.