FLEVOLAND - Veel inwoners van Flevoland zijn bereid de portemonnee flink te trekken voor Valentijnsdag. Dat blijkt uit het Fleurop Valentijnsonderzoek. Een op de tien Flevolanders zou zelfs meer dan € 75,- besteden aan een Valentijnscadeau. In andere provincies ligt dat percentage lager.

Hoe romantisch is Nederland op Valentijnsdag? Meer dan we misschien denken. Fleurop onderzocht het en kwam tot verrassende inzichten. Valentijnsdag is onverminderd populair. Om de liefde te vieren en om andere redenen: driekwart van de respondenten ziet Valentijnsdag ook als moment om een goede vriend of vriendin te verrassen. In Flevoland is dat 77%. De meeste Flevolanders (52%) zouden tot € 15,- willen uitgeven aan een Valentijnscadeau, 38% zou € 15,- tot € 50,- willen besteden. Landelijk gezien is dat 53% tegen 39%. 10% van de Flevolanders zou zelfs meer dan € 75,- uitgeven aan een Valentijnscadeau (landelijk: 5%). Overigens: van alle respondenten in deze provincie vindt 71% het leuk om zelf een boeket te ontvangen (landelijk: 68%). Een opvallend landelijk resultaat was dat niet alleen vrouwen graag bloemen krijgen: 56% van de ondervraagde mannen geeft aan het ook leuk te vinden bloemen te ontvangen. En liefst 78% van de jongeren tot en met 30 jaar zou blij worden van bloemen, terwijl 62% van de 56-plussers dat vindt.

Valentijnsdrukte

"Een boeket blijft een populaire manier om gevoelens over te brengen, dat zie je in dit onderzoek eens te meer", vertelt Martine van Putten, marketingspecialist bij Fleurop Nederland. "We maken ons daarom op voor flinke drukte. Ons klantenserviceteam, onze bloemisten en hun bezorgers staan paraat om er weer een prachtige Valentijnsdag van te maken. Samen staan we dit jaar wel voor een extra uitdaging, met de schaarste en stijgende prijzen van bloemen in het algemeen en van rozen in het bijzonder. Dus we vragen mensen om op tijd te bestellen en ook te kijken naar alternatieven voor rozen, die wij volop aanbieden – en uit het onderzoek blijkt zelfs dat een plukboeket nog ietsje populairder is dan rozen."

Vergeten? Bloemen als goedmaker
Onder de streep willen 9 van de 10 mensen hun geliefde verrassen, ruim de helft (bijna 60%) neemt zich voor om dat op Valentijnsdag te doen. Toch blijkt 24% van de respondenten Valentijnsdag wel eens te zijn vergeten. Martine: "Van de vergeetachtigen die het de dag ná Valentijnsdag goed willen maken, zou liefst 43% een extra groot boeket bloemen cadeau doen. Vandaar dat we ook in de dagen na Valentijn nog veel bestellingen verwachten."