ALMERE - Wie spuugt de pit het verst? Dat is de vraag tijdens het allereerste NK Kersenpit spugen op 15 en 16 juni in Almere Centrum. Het huidige record, gevestigd tijden het Flevolands kampioenschap vorig jaar, staat op 13 meter. Dit jaar mag iedereen meedoen en een gooi doen naar de allereerste Nederlandse Kampioenstitel. Het evenement vindt plaats tijdens het Floriade Festival op 15 en 16 juni in Almere. Het NK Kersenpit spugen wordt georganiseerd door Almere Centrum en Het Kersenboertje uit Almere Buiten.

Kersenpit spugen
Het idee is heel simpel. Deelnemers nemen een kers in de mond en eten die om de pit heen op. Als de pit helemaal glad aanvoelt nemen ze een aanloop en spugen bij de startstreep de kers zo ver mogelijk weg. Waar de pit tot stilstand komt, is bepalend voor de uiteindelijke afstand. Er komt dus flink wat techniek bij kijken om de kers niet alleen ver te spugen, maar ook flink wat kracht mee te geven zodat deze niet bij de eerste landing meteen blijft liggen.

Er zijn twee categorieën waarin deelnemers hun geluk kunnen beproeven. De jongste deelnemers kunnen meedoen in de categorie tot 12 jaar en de anderen in de categorie voor 12 jaar en ouder. De winnaars mogen zich de eerste Nederlandse Kampioen Kersenpit spugen noemen. Ze moeten dan wel een flinke afstand spugen om voorbij het huidige record van 13 meter te komen. Dat is gevestigd tijdens de Flevolandse editie vorig jaar en staat op naam van Ron Sassen. Het wereldrecord staat volgens het Guinness Book of Records momenteel op 29,12 meter. Wellicht dat de eerste Nederlandse Kampioen ook meteen een wereldrecord vestigt?

Deelnemers hoeven zich niet van tevoren in te schrijven maar kunnen zich op de dag zelf melden om mee te doen. Het NK vindt op 15 en 16 juni van 12.00 tot 17.00 plaats op het Stationsplein in Almere Centrum. Degene die van alle deelnemers op een van beide dagen het verst heeft gespuugd is de winnaar en wordt die zondag om 16.00 uur gehuldigd.

Het Floriade Festival
Het Kampioenschap is een initiatief van kersenkwekerij het Kersenboertje uit Almere Buiten en wordt georganiseerd tijdens het Floriade Festival. Dit festival op 15 en 16 juni is een voorproefje van wat er in 2022 op de Floriade te zien zal zijn. De expo in 2022 staat in het teken van de groene stad van de toekomst. Tijdens het Floriade Festival kunnen bezoekers alvast inspiratie opdoen over hoe ze zelf groener kunnen leven. Er staan verschillende leuke en interessante workshops, lezingen, markten en andere activiteiten in de thema's Groen, Voeding, Mobiliteit, Energie en Gezondheid op het programma.

Het Floriade Festival vindt plaats in Almere Centrum en op het terrein waar in 2022 de Floriade zal plaatsvinden.

Over Almere Centrum
Het toonaangevende centrum van Almere is de perfecte bestemming voor een dagje winkelen. Bezoekers hebben er de keuze uit ruim 400 winkels. Niet voor niets is Almere Centrum in 2017 uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland. Je vindt er verschillende bijzondere en uitgebreide winkels van grote modenamen als ZARA, Primark, Superdry, Pull & Bear, Hudson's Bay en H&M maar ook speciaalzaken als Bever, Vitaminstore, Rituals, KIKO Milano en Jeans Centre. Diverse gezellige horecapleinen bieden genoeg keuze voor een kopje koffie, lunch, een borrel of diner. De leuke kleinere winkeltjes zijn te vinden in de Passages. Bezoekers kunnen bovendien gebruik maken van gratis Wi-Fi door het hele winkelgebied.

Naast winkels en horeca biedt Almere Centrum ook onderdak aan een grote bioscoop, een uitgebreide bibliotheek, de schouwburg en het educatieve en spannende Veiligheidsmuseum PIT. Gedurende het hele jaar worden er regelmatig drukbezochte evenementen voor jong en oud georganiseerd.

Het door internationale architecten, waaronder Rem Koolhaas, ontworpen autovrije centrum ligt op slechts 20 minuten rijden van Amsterdam en het Gooi en biedt diverse parkeergarages met ruime plekken. Ook per trein is het centrum eenvoudig te bereiken. Het station ligt in het winkelgebied. Het centrum is 7 dagen per week geopend.

www.almerecentrum.nl