Het zou de stad worden die de druk op de woningmarkt zou verlichten, maar ook Almere kampt inmiddels met een stevig woningtekort. In 2025 telt Almere ruim 225.000 inwoners en staat het tekort op zo’n 6.000 tot 8.000 woningen. Het gevolg: steeds kleinere woonruimtes en langere wachttijden, met name in de sociale huur. Zo is de gemiddelde wachttijd bij WoningNet inmiddels opgelopen tot negen jaar, met een gemiddelde zoektijd van ruim vier jaar.
Waarom deze druk toeneemt
Het woningtekort in Almere heeft meerdere oorzaken. De stad trekt al jarenlang nieuwe bewoners door haar nabijheid tot Amsterdam en het groene, ruimtelijke karakter. De explosieve bevolkingsgroei heeft echter niet kunnen worden bijgehouden door de bouwproductie. Hoewel de gemeente streeft naar 3.000 nieuwe woningen per jaar, werden er in het eerste halfjaar van 2023 slechts 640 gerealiseerd.
Daarnaast is er in Almere jarenlang te veel nadruk gelegd op eengezinswoningen in het koopsegment, terwijl juist de vraag naar sociale huur- en middenhuurwoningen toeneemt. De gemeente heeft hier inmiddels afspraken over gemaakt met de Rijksoverheid, bijvoorbeeld door de oplevering van bijna 400 huurwoningen in Almere-Poort in 2025. Maar deze inhaalslag biedt voorlopig onvoldoende lucht.
Ruimtegebrek vertaalt zich naar behoefte aan opslag
De druk op de woningmarkt heeft niet alleen invloed op starters en gezinnen, maar dringt door tot in iedere vierkante meter die Almeerders tot hun beschikking hebben. Het gevolg is dat steeds meer mensen zoeken naar manieren om met deze beperkte ruimte om te springen. Een oplossing die daarbij steeds vaker wordt gekozen, is het huren van opslagruimte in Almere.
“Met kleinere woonruimtes ontstaat al snel ruimtegebrek", zegt Anouk (34), inwoner van Almere-Stad. “Seizoenskleding, kampeerspullen, ski’s en erfstukken — alles staat in de weg. Zo’n opslagruimte in Almere biedt dan uitkomst. Het zorgt ervoor dat ons huis niet langer vol staat, zonder dat we afscheid hoeven te nemen van onze spullen.”
Een trend die niet langer tijdelijk is
Bedrijven zoals Storage Share zien deze trend in Almere duidelijk toenemen. “Het aantal aanvragen groeit gestaag", zegt een woordvoerder. “Het huren van een opslagruimte in Almere is niet langer iets ‘voor later’, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing, maar steeds vaker onderdeel van de vaste woonstrategie. Het biedt lucht, letterlijk én figuurlijk, in drukke huishoudens.”
Van oplossing voor tijdelijke drukte naar structurele woonkeuze
De samenhang tussen de druk op de woningmarkt en de toenemende vraag naar opslagruimte is niet te missen. Starters en gezinnen die geen grotere woning kunnen vinden, zoeken alternatieve manieren om met hun beschikbare ruimte om te gaan. Het gebruik van externe opslag biedt hier uitkomst. Het zorgt ervoor dat mensen toch in Almere kunnen blijven wonen, zonder concessies te doen aan comfort.
“Voor ons maakt het een groot verschil”, zegt Anouk. “We blijven in ons appartement, kunnen toch alles bewaren wat we belangrijk vinden én behouden lucht in huis. Zo blijven we genieten van alles wat deze stad te bieden heeft.”
Vooruitzichten: druk houdt aan, oplossingen blijven groeien
Met een toenemende vraag naar woningen en beperkte mogelijkheden om deze op korte termijn bij te bouwen, staat Almere de komende jaren voor een stevige opgave. Het tekort aan woonruimte zal naar verwachting niet snel verdwijnen, en daarmee ook niet de vraag naar flexibele oplossingen zoals opslagruimte.
“Het biedt niet alleen lucht in huis, maar ook in ons drukke leven,” zegt de woordvoerder van Storage Share. “Het is niet langer een tijdelijke oplossing, maar steeds vaker een structurele keuze. Zo ontstaat toch ruimte om te wonen, te groeien én te genieten van deze stad.”