ALMERE - Ben je van baan gewisseld? Of ga je voor het eerst voor een werkgever werken? In beide gevallen van harte gefeliciteerd. Goed bezig dat je een nieuwe baan hebt gescoord. Nu komt het echter op het echte werk aan: je eerste werkdag bij je nieuwe werkgever.

Op je eerste werkdag wil je uiteraard een goede indruk achterlaten. De eerste indruk is immers de belangrijkste indruk. Om een goede indruk op je eerste werkdag achter te laten, moet je sowieso de juiste benodigdheden meenemen.

Attributen om je werk uit te kunnen voeren

Wat voor werk ga je precies uitvoeren? Op basis van het soort werk moet je bepaalde attributen meenemen. Ga je bijvoorbeeld in de bouw werken? Neem dan je werkschoenen en werkhandschoenen mee. Of krijg je deze van je nieuwe werkgever? Stem dit op voorhand goed met je nieuwe werkgever af.

Ga je kantoorwerk uitvoeren? Dan heb je weer hele andere attributen nodig. Je kunt onder meer je lamy vulpen, een notitieboek en je agenda meenemen. Met deze attributen ben je in staat om vanaf het eerste moment je kantoorwerk goed uit te voeren.

Met andere woorden: denk op voorhand goed na over hetgeen je echt nodig hebt.

Een positieve instelling

Op je eerste werkdag moet je direct een goede indruk achterlaten. Dit doe je onder meer door met een positieve instelling op de werkvloer te verschijnen. Kleed je netjes aan, zorg dat je lekker ruikt en zet je glimlach op. Laat zien dat je echt zin hebt om voor je nieuwe werkgever te gaan werken. Dat ziet elke werkgever namelijk erg graag.

Deze positieve instelling heb je uiteraard niet alleen op de eerste werkdagen nodig. Ook de weken, maanden en jaren daarna is een positieve instelling zeer prettig. Positiviteit doet het nu eenmaal altijd beter dan negativiteit.

Eventueel een legitimatiebewijs

Bij sommige werkgevers is het nodig om een legitimatiebewijs mee te nemen naar de eerste werkdag. Niet zozeer ter controle, maar bijvoorbeeld voor het aanvragen van een pasje of een druppel. Of alvast om je aan te melden voor een training, cursus of voor het behalen van een certificaat.

Raak je je legitimatiebewijs wel eens kwijt? Kijk dan eens naar een pasjeshouder van Secrid. Met zo’n pasjeshouder neem je eenvoudig en geordend alle pasjes mee. Ook hier laat je ongetwijfeld een goede indruk mee achter op je eerste werkdag.

Eten en drinken

Voorafgaand aan je eerste werkdag weet je niet precies hoe je dag gaat lopen. Wellicht weet je ook nog niet of er eten en drinken voor je geregeld wordt. Neem daarom voor de zekerheid altijd eten en drinken mee. Neem dit niet los in de hand mee, maar doe dit bijvoorbeeld in een mooie aktetas of nette rugtas. In deze tas kun je uiteraard ook de andere benodigdheden meenemen.

Bonustip: zorg ervoor dat je de contactgegevens van je nieuwe werkgever bij de hand hebt. Gebeurt er onverhoopt iets onderweg? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je nieuwe werkgever.