ALMERE – Afgelopen zaterdag 17 februari vond de finale van Local Hero 2017 plaats in bibliotheek Stad. Het project dat de bibliotheek in januari 2016 startte, zette ook in 2017 bijna het hele jaar elke maand drie Almeerse helden in het zonnetje. Het publiek kon stemmen op hun favorieten om deze te helpen de finale te bereiken. De tien maandwinnaars hadden dit jaar een maand lang de tijd om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen en zo de titel van Local Hero 2017 binnen te halen. De uiteindelijke winnaar? Dit Is Mijn Talent!

Spannende finale
Almeerders konden tot en met 16 februari stemmen, en daar is dan ook tot het laatste moment gebruik van gemaakt. “We hebben achter de schermen de hele maand met spanning de stemmen in de gaten gehouden. Het ging echt alle kanten op, en pas later nam de winnaar een duidelijke voorsprong”, vertelt Chantal de Reijke, redactielid van het Local Heroes-project. Uiteindelijk won Dit Is Mijn Talent met ruim 50% van de stemmen.

Local Hero Day
De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de Local Hero Day, een event in het teken van de maandwinnaars. “We wilden alle finalisten een keertje bij elkaar hebben. Zodat zij konden netwerken en zich op een leuke manier aan de rest van Almere voor konden stellen”, vertelt De Reijke. Dat leverde verrassende optredens en mooie momenten op. Met als hoogtepunt natuurlijk de bekendmaking van de winnaars.

#DIMT
Dit Is Mijn Talent, kortweg #DIMT, is een project dat jongeren op een laagdrempelige en professionele manier kennis laat maken met kunst en cultuur op multidisciplinair niveau. Jongeren die meedoen aan het project gaan aan de slag met acteren, zingen, maar bijvoorbeeld ook met songwriting. “Een prachtig project dat jongeren kennis laat maken met de verschillende aspecten van podiumkunsten. Ze doen echt heel veel voor de jongeren in Almere dus we waren heel blij dat we de beker aan deze groep konden geven. Dankzij stemmend Almere natuurlijk”, aldus de Reijke.

Voor Almere
Het project versloeg in de finale YouTuber Dylan Peys, rapper Doominoo, schrijver Pascal Vanenburg, singer-songwriter Gitta de Ridder, AllyLive en de bands Arsenic Motion, Gravity Circus, Amber Roads en The Overslept. De Reijke heeft daar nog wel een kanttekening bij: “Laten we wel duidelijk zijn: iedereen die genomineerd was als Local Hero was dat niet zonder reden. Onafhankelijk van hoeveel stemmen er binnen zijn gehaald en door wie: iedereen doet iets voor Almere, binnen of buiten de stadsgrenzen, en is dus met recht een Local Hero!”