ALMERE - Almeerders betaalden in 2022 met gemiddeld 75,63 euro per maand bijna net zoveel voor hun autoverzekering als een gemiddelde Nederlander. Dat blijkt onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In heel Nederland was gemiddelde autoverzekeringpremie 74,75 euro per maand in 2022.

Autoverzekering in Almere zou duurder moeten zijn


“Dat de premie voor een autoverzekering in Almere zo dicht bij het landelijk gemiddelde ligt, is eigenlijk heel apart”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Autoverzekeraars kijken om de premie te bepalen onder meer naar de kans op schade in je woonplaats. De criminaliteitscijfers worden daarin meegenomen. Maar als je kijkt naar het aantal autodiefstallen en vandalismegevallen, zou je in Almere juist een veel hogere premie verwachten.”

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden in 2021 in Almere 60 auto’s gestolen en 330 auto’s beschadigd door vandalisme. Dat is heel veel meer dan het landelijk gemiddelde van 15 autodiefstallen en 62 vandalismegevallen per gemeente.

Mogelijke verklaringen voor relatief lage premie autoverzekering in Almere


Dat de premies in Almere gemiddeld toch lager uitpakken, zou kunnen komen door andere factoren. “Als er bijvoorbeeld relatief veel kleinere of oudere auto’s rondrijden in Almere, pakt de premie gemiddeld ook lager uit. Hetzelfde kan gebeuren als er in Almere meer mensen zijn met relatief veel schadevrije jaren”, legt Bulthuis uit. “Maar daar hebben we geen zicht op.”

Tip! Een voordelige autoverzekering in Almere? De premies verschillen sterk per verzekeraar. Door je autoverzekering via Geld.nl te vergelijken en de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie te kiezen, bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar.