ALMERE - Eén van de mens grootste angsten is brand. En dat is ook niet gek, want niemand wil een gebouw waar de vaak komen in rook op zien gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel preventieve maatregelen te nemen om brand te voorkomen. Het begint bij het begrijpen van de meest voorkomende oorzaken van branden. Ben je benieuwd hiernaar? Lees dan verder en ontdek de vijf meest voorkomende oorzaken van brand.

Elektrische apparaten


Een van de meest voorkomende oorzaken zijn kapotte bedrading en overbelasting van elektrische apparaten. Voornamelijk oudere apparaten lopen soms het gevaar op vlam vatten. Dit komt doordat deze hitten opbouwen en uiteindelijk ontbranden. Het is belangrijk dat je regelmatig jouw apparatuur onderhoudt en oudere modellen vervangt om branden te voorkomen.

Brandoverslag


Een wat minder bekende oorzaak van branden, maar toch een veelvoorkomende oorzaak, is brandoverslag. Dit is het overslaan van vuur van het ene gebouw tot het andere. Gelukkig is het wel mogelijk om jouw gebouw te beschermen tegen brandoverslag. Wil je graag advies over hoe jij een gebouw brandoverslag veilig maakt? Overweeg dan een advies bureau als Alcedo. Zij geven je graag overzichtelijk advies met praktische feiten die je echt verder helpen.

Onveilig koken

Koken is steeds veiliger geworden door de overgang van gaskookplaten tot inductie platen. Ondanks dat, is onveilig koken nog steeds een grote oorzaak van branden. Onbewaakte pannen op het vuur, vettige ophopingen en onjuist gebruik van keukenapparatuur zijn veelvoorkomende redenen achter keukenbranden. Het is dus belangrijk dat je bewust let op deze punten om branden te voorkomen.

Kaarsen en open vlammen

Tijdens de herfst en winter maanden is het natuurlijk heerlijk om een gezellige sfeer te creëren. Veel mensen doen dit door geurkaarsjes en andere sfeermakers in huis te branden. Maar deze gezelligheid brengt ook een gevaar met zich mee. Zeker door alle synthetische en ‘goedkopere’ materialen die we tegenwoordig in huis hebben. Wanneer deze vlamvatten, gaat het al snel mis. Deze materialen branden namelijk veel sneller en geven een grotere vlam, waardoor ook eerder de vlam overslaat op andere delen van je huis.

Schoorsteenbranden


Mocht je een schoorsteen hebben, besef dan dat je een gevaar boven je een gevaar boven je hoofd hebt als je deze niet goed onderhoudt. Schoorsteenbranden vormen een onderschat risico. De ophoping van creosoot, een teerachtige substantie afgezet door brandend hout, veroorzaakt brandgevaar in de schoorsteen. Het is dus belangrijk dat je regelmatige inspecties hebt en je schoorsteen veegt. Het bewustzijn van dit stille gevaar en tijdig onderhoud zijn enorm belangrijk voor het behoud van de veiligheid van jouw huis.