ZAANDIJK - Precies een jaar geleden waren Kiki, haar familie en Tim Hofman met een filmploeg van het tv-programma 'Over Mijn Lijk' gast in het urn-atelier van Marieke Vergouw aan de Lagedijk in Zaandijk. Deze uitzending is woensdag 26 januari te zien om 20.30 uur op NPO1.

Kiki was nog maar veertien jaar toen zij tijdens een vakantie gezondheidsklachten kreeg. Terug in Nederland kreeg zij een gitzwarte diagnose: leverkanker met uitzaaiingen naar haar longen. De toekomst zag er somber uit, maar Kiki, levenslustig als zij was, probeerde er het beste van te maken. Zij stelde een bucketlist samen om nog volop te genieten van de tijd die haar nog gegeven zou zijn.

Marieke: "Eén van haar wensen was om samen met mij haar urn te maken. Ik vond haar stoer en het was vooral een grote eer om dit samen te doen in mijn atelier. Omdat het maken van de urn te intensief was voor haar, hebben we na overleg besloten dat ik de urn ging maken en zijzelf de kleurrijke vlinders als decoratie aan zou brengen. Haar wens was om de urn vooral een vrolijke uitstraling te geven."

Het was niet de eerste keer dat een deelnemer van 'Over mijn lijk' op bezoek was bij Marieke. Fabienne uit Assendelft kwam een jaar eerder naar het urn-atelier. "Fabienne had al een urn uitgezocht op de kunstbeurs Art Zaanstad. Zij wilde tassenontwerpster worden en zij stond tijdens haar stage met tassen op deze beurs. En ik stond naast haar. Ze was toen nog niet ziek, negentien jaar oud en ze leefde gewoon haar leven. Toch koos ze een urm uit om later haar as in te kunnen bewaren. Twee jaar overleed zij aan een tumor."

"Het waren bijzondere ontmoetingen", besluit Marieke. "Ontmoeting die ik niet meer kan vergeten. Een van de dromen van Kiki was om de uitzending van het programma nog op tv te kunnen zien, maar dat heeft zij niet gehaald. Kiki overleed op 14 juli 2021."

'Over mijn lijk' is te zien woensdag 26 januari om 20.30 uur op NPO1.