Ruim 68 procent van de Nederlanders kiest inmiddels voor cremeren, maar de kosten van een crematie blijken flink te verschillen. Een eenvoudige crematie is bij het ene crematorium honderden euro’s duurder dan bij het andere. Ook bij crematies met gebruik van de aula zijn de prijsverschillen groot. Dit blijkt uit onderzoek van Uitvaartland.nl onder 115 crematoria in Nederland.

Eenvoudige crematies

Het onderzoek van Uitvaartland.nl toont aan dat het prijsverschil tussen het goedkoopste en duurste crematorium voor technische/eenvoudige crematies (crematie zonder gebruik van faciliteiten en zonder begeleiding van nabestaanden) maar liefst €850 bedraagt. Het goedkoopste crematorium staat in Almere. Een technische crematie kost daar €395, terwijl het duurste crematorium in Eelderwolde ligt en men daar €1245 betaalt voor exact dezelfde crematie. “Belachelijk dat dit soort prijsverschillen in 2024 nog steeds voorkomen. Een technische crematie is overal hetzelfde en daarom zou hier eigenlijk geen prijsverschil in moeten zitten. De overheid moet ingrijpen en vaste prijzen gaan hanteren bij technische crematies voor alle crematoria in Nederland”, aldus Johan Verhofstadt van Uitvaartland.nl.

Crematoria (Stille crematie)

Prijs

Crematorium Cremaere in Almere

€ 395,-

Crematorium Ommeland en Stad in Eelderwolde

€ 1.245,-


Crematies met gebruik van de aula

Voor crematies met gebruik van de aula varieerde het prijsverschil tussen het goedkoopste en duurste crematorium €1480. Crematorium Cremaere in Almere biedt de goedkoopste optie aan voor €720, terwijl Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse de duurste optie heeft voor €2200.

Crematoria (crematie met gebruik aula)

Prijs

Aantal minuten aula gebruik

Crematorium Cremaere in Almere

€ 720,-

60

Crematorium Cremaere in Almere

€ 920,-

120

Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse

€ 2.200,-

120


Koffie en wijn


Opvallende verschillen werden ook waargenomen bij de horeca prijzen van verschillende crematoria. Het goedkoopste glas wijn is te krijgen bij Crematorium De Dijk in Maassluis voor €3,25, terwijl het duurste glas wijn meer dan twee keer zo duur was, namelijk €6,75 bij Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse.

Het goedkoopste kopje koffie kost €2,20 bij Crematorium Tilburg, terwijl het duurste kopje koffie 43% duurder was, namelijk €3,15 bij Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse.


Duurste provincie is Overijssel

Tussen provincies werden aanzienlijke verschillen in prijzen waargenomen. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste provincie voor een technische/eenvoudige crematie bedroeg €356. Flevoland is de goedkoopste provincie met gemiddeld €530, terwijl Drenthe als duurste uit de bus kwam met €953. Voor crematies met gebruik van de aula bedroeg het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste provincie maar liefst €481. Flevoland is ook hier de goedkoopste provincie met €1327, terwijl Overijssel de duurste is met €1885.

Als we kijken naar de grootste verschillen binnen de provincies dan zien we bij Noord-Holland een prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste technische crematie van 651 euro. In Zuid-Holland zien we het grootste verschil bij een crematie met het gebruik van de aula van maar liefst 1110 euro.

Goedkoopste crematoria per provincie

Goedkoopste crematoria met aula per provincie

Goedkoopste en duurste gemeenten van Nederland

Wanneer we kijken naar de prijzen van crematies zonder gebruik van faciliteiten en zonder begeleiding van nabestaanden dan zijn dit de top 10 goedkoopste en duurste gemeenten van Nederland.

Top 10 goedkoopste gemeenten

Stad

Prijs

1

Almere

€ 395,-

2

Beesd

€ 495,-

3

Maassluis

€ 515,-

4

Hilversum

€ 549,-

5

Leusden

€ 589,-

6

Nieuwegein

€ 615,-

7

Kerkrade

€ 620,-

8

Laren

€ 630,-

9

Heerlen

€ 640,-

10

Amsterdam

€ 648,-

Top 10 duurste gemeenten

Stad

Prijs

1

Dokkum

€ 1.245,-

2

Eelderwolde

€ 1.245,-

3

Uithoorn

€ 1.200,-

4

Nijverdal

€ 1.050,-

5

Arnhem

€ 1.045,-

6

Zwolle

€ 1.012,-

7

Appingedam

€ 1.010,-

8

Hardenberg

€ 1.009,-

9

Assen

€ 999,-

10

Beverwijk

€ 995,-

Vergelijken onmogelijk voor de consument

“Het vergelijken van de kosten voor een crematie was niet eenvoudig. Niet alle crematoria tonen de prijzen op hun website en daarnaast zijn er veel variabelen waar men rekening mee moet houden bij het vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan de tijdsduur van het gebruik aula, zit er wel of geen gebruik van de koffiekamer in het tarief en komt er nog een toeslag bij voor de asbestemming. Hierdoor ziet de consument door de bomen het bos niet meer. Met de crematoria vergelijker van Uitvaartland krijgt men direct een goed beeld van de prijsverschillen tussen crematoria in hun gemeente of provincie.

Stille crematie is nieuwe trend

Technische of ook wel stille crematies worden steeds populairder. “Mensen willen liever niet het afscheid vieren in of bij het crematorium. Ze kiezen steeds vaker voor een gezellige locatie zoals bijvoorbeeld een voetbalkantine, restaurant of kroeg om een toost op het leven van hun dierbare uit te brengen. In veel gevallen is dit ook veel goedkoper”, aldus Johan Verhofstadt van Uitvaartland.