ALMERE – De beste patissiers komen naar het Festival der Zoete Verleidingen op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere. Van vrijdag 12 t/m zondag 14 april is er vier keer per dag een bakdemonstratie waar taartenbakkers inspiratie kunnen opdoen. Maar wie niet zo’n bakfanaat is komt ook zeker aan zijn trekken, want er kan geproefd worden.

Een aantal patissiers die naar Almere komen vielen onlangs in de prijzen. Maurits van der Vooren sleepte afgelopen maand de felbegeerde Dutch Pastry Award in de wacht. Hij geeft patisserielessen in binnen- en buitenland en kookt ook voor het koninklijk huis. Op Festival Zoet geeft hij vrijdagochtend een bakdemo. En dan is er een Wereldkampioen: Kees Raat won begin maart de Hot Chocolate Award op het Chocoa Festival. Kees heeft de Chocoladebijbel geschreven en laat in zijn bakdemo zien hoe je de ultieme brownie bakt. Ook is hij alle dagen aanwezig met een foodtruck. Hidde de Brabander geeft op zaterdagochtend een bakdemo. Hij werd vorig jaar uitgeroepen tot Meester Patissier, een hele eervolle titel waarvan er in Nederland maar drie zijn.

Het is niet alleen maar patisserie van hooggeschoolden. Bijvoorbeeld De Keuken van Tante Cornelia. Zij zegt zelf: "Het zijn geen elegante zoetigheden, ik ben meer van het robuuste". Haar assortiment wordt deels bereid met andere meelsoorten en zoetstoffen. Zo zijn er zoetigheden die zijn bereid met spelt-, haver- of amandelmeel.

Ook vanuit Almere zijn er de nodige deelnemers te vinden op Festival Zoet. Taarten van Suus geeft een workshop Paastaart maken. SJ Muffins bakt muffins van 100% plantaardige ingrediënten en By Eems bakt vegan en glutenvrije taarten en pastries.

Naast taart en zoet heeft het event nog veel meer te bieden. Bij ruim 80 stands is een grote variëteit aan producten. Van de beste fornuizen en koperen bakpannen tot de top onder de keukenmachines. Maar ook serviezen, paasbloemstukken, fleurige boodschappentassen en jurkjes. Kortom, het is een groot shopfestijn. En wie de handen uit de mouwen wil steken kan workshops volgen zoals het maken van een etagère van oud serviesgoed, handletteren, gebaksbordjes decoreren, een dikke dames schilderij maken. Ook voor kinderen zijn er originele knutselworkshops.

Het Festival der Zoete Verleidingen wordt gehouden van vrijdag 12 t/m zondag 14 april, alle dagen van 10-17 uur. Het adres is Stadslandgoed de Kemphaan, Kemphaanpad in Almere. De entree voor volwassenen is € 10,- (t/m 11/4 online via site € 8,50). Kinderen t/m 12 jaar gratis.

www.festivalzoet.nl