ALMERE - BonteHond maakt de voorstelling STRAF om jongeren met een taakstraf een stem te geven. Letterlijk, want het gezelschap maakt de voorstelling samen met deze jongeren. Er wordt volop gerepeteerd aan de locatievoorstelling die exclusief in juni op festival Oerol te zien zal zijn.

Artistiek directeur Judith Faas wilde graag een voorstelling maken mét jongeren met een taakstraf, in plaats van enkel óver taakgestraften. Door de officiële aanstelling vanuit het Ministerie van Justitie ruim anderhalf jaar geleden werd dit mogelijk. Een unicum binnen zowel de theaterwereld als bij justitie. Overigens blijft BonteHond een taakstraflocatie, ook na de speelperiode.

De verlengde lockdowns zorgde voor een vertraging in het plaatsingsproces, eenmaal in oktober 2021 startte de eerste persoon met een taakstraf. Hoe de voorstelling er precies uit zou zien, lag destijds nog volledig open. Er was geen script, geen decor en geen rolverdeling. BonteHond wil het verhaal vertellen van taakgestraften en ruimte bieden aan (verborgen) talenten maar niemand in een ongemakkelijke positie brengen door meespelen in de voorstelling te verplichten.

Inmiddels is het gezelschap volop aan het repeteren voor STRAF, mét taakgestrafte. Het gezelschap leerde onder meer dat de werkzaamheden van een taakstraf niet als de daadwerkelijke straf beschouwd worden. Juist de tijd die afgestaan moet worden is de straf. Tijd die ook geïnvesteerd kan worden in betaald werk, scholing of tijd met het gezin.

Artistiek directeur Judith Faas vond dat er aanvullend op andere manieren research moest worden gedaan. Zo heeft het volledige artistieke team zelf ervaren hoe het is om een taakstraf te doen. Op een locatie in Zeewolde werkten zij een dag mee, voerden gesprekken met taakgestraften en hun begeleiders. Ook gingen ze verschillende keren op bezoek bij welzijnsorganisatie de Schoor. Die jongeren begeleidt die onder meer zelf een taakstraf hebben (gehad), of juist net niet of in een thuissituatie zitten waarbij dit aan de orde is.

STRAF speelt van 10 t/m 19 juni op Oerol, Terschelling. Op zaterdag 11 juni vindt de première plaats. Tickets zijn vanaf 18 mei online verkrijgbaar via www.oerol.nl Meer informatie over de voorstelling is te vinden op www.bontehond.net/straf