ALMERE - Op vrijdag 3, zaterdag 4, dinsdag 7 en woensdag 8 juli is in het filmhuis in bibliotheek Stad de film Les Misérables te zien. Regisseur Ladj Ly laat, net als Victor Hugo in zijn vermaarde roman Les Misérables uit 1862, de broeiende sociale ongelijkheid zien in de Parijse buitenwijken, en de daaruit voortvloeiende armoede en ellende van het Frans volk. Kaarten voor deze film zijn alleen online verkrijgbaar via de website www.denieuwebibliotheek.nl


Les Misérables Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. In de Franse hoofdstad ontmoet hij zijn nieuwe grofgebekte collega’s en agenten Gwada en Chris. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, maakt een jongen per ongeluk drone-beelden van drie agenten die geweld gebruiken tegen straatjongens. Het is het begin van een uitgebreide jacht op deze beelden door politie, moslimbroeders en criminelen.

Filmprogrammeur Levien van Oorschot over Les Misérables:
“In 1995 zag ik de Franse film La Haine voor het eerst. De film vertelt het verhaal over drie jongeren die op wraak uit zijn nadat een vriend door politiegeweld in kritieke toestand in het ziekenhuis belandt. Mijn kijk op de samenleving is sindsdien voorgoed veranderd. Nu 25 jaar later is er Les Misérables en komen mijn herinneringen van toen weer naar boven. Ook deze film behandelt een escalatie nadat iemand door politiegeweld gewond raakt. Bij het herzien van La Haine en het zien van Les Misérables zie ik de parallellen. Verschillende generaties en culturen die opgroeien in de banlieue en bijna dagelijks met de politie en geweld in aanraking komen. Er is weinig veranderd en de vooruitzichten en de problemen in de banlieue zijn hetzelfde als 25 jaar geleden. De kracht van Les Misérables, behalve het beklemmende narratief, is dat de film niet zomaar een aanklacht tegen de politie is. Het is een aanklacht tegen een systeem dat zowel de agenten als de bewoners klem zet. Een systeem dat zodanig is uitgekleed door bezuinigingen dat alleen nog onderdrukking en geweld overblijven. Een systeem dat niet meer in hen geïnteresseerd is, omdat de belangen elders liggen en omdat de macht ver weg woont van de buitenwijken.”