ALMERE - Van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september vormt Almere Haven het toneel van de achttiende editie van het Almere Haven Festival. Drie dagen lang bruist de sfeervolle haven in het oudste deel van Almere met optredens van bekende orkesten, koren en acts en een enorme brocante en antiekmarkt. De muzikale programmering biedt een gevarieerd aanbod klassiek, opera, lichte muziek en folklore waarbij onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Toonkunstkoor Amsterdam en verschillende shantykoren hun opwachting maken.

Vrijdag 31 augustus – Rosenboom AJSO Orkest
Op vrijdagavond staat het tachtigkoppige Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) op het hoofdpodium in de Havenkom. Onder leiding van dirigent Hans Welle brengt het orkest een gevarieerd programma met klassieke en lichte muziek. Het aanbod varieert van bekende stukken van Brahms, Schostakowitsch en Puccini tot filmmuziek uit Cinema Paradiso en Pirates of the Caribbean. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Zaterdag 1 september – Het Nederlands Philharmonisch Orkest, Toonkunstkoor Amsterdam en meer
Op zaterdag bijt Brassband Almere het spits af met een koffieconcert om 12.30 uur. Deze orkestvorm is overgewaaid uit Engeland en bestaat, zoals de naam doet vermoeden, uitsluitend uit koperen blaasinstrumenten. Deze worden aangevuld met slagwerk. Brassband Almere bestaat al 35 jaar en speelt een gevarieerd programma van klassieke muziek, pop en speciaal voor brassbands gecomponeerde werken. Brassband Almere voert ook de Lelysuite, speciaal geschreven voor de viering van 100 jaar Zuiderzeewet, uit. Het orkest speelt onder leiding van dirigent Rolf Hoogenberg. Brassband Almere speelt van 12.30 tot 13.30 uur op het hoofdpodium in de Havenkom. Van 15.00 tot 16.00 uur speelt Brassband Almere samen met de stadsbeiaardiers voor kerkcentrum Goede Rede.

Het hoogtepunt van het Almere Haven Festival is elk jaar het Yakult Havenkom Concert. Dit klassieke concert vindt plaats in de buitenlucht in de sfeervolle havenkom van Almere Haven. Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Toonkunstkoor Amsterdam spelen en zingen verschillende fragmenten uit beroemde opera’s. Zo komen er bekende stukken uit Verdi’s Nabucco en La Traviata, Madame Butterfly en Turandot van Puccini en Gioconda van Ponchielli voorbij. Dirigent is Maxim Emelyanychev en als gast treden op sopraan Soojin moon- Sebastian, tenor Paulo Ferreira, mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling en de nog maar negentienjarige Hawijch Elders op viool. Zij maakt haar debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het concert is gratis en biedt plaats aan maar liefst 5.000 man publiek. Daarmee is het evenement uniek in Nederland. Het concert begint om 20.00 uur.

Zondag 2 september – Gitaarspektakel aan Zee, meezingspektakel La Familia, Sint Hubertus en het rauwe zeeleven bezongen
Op zondag is het traditioneel de beurt aan het succesvolle ‘Gitaarspektakel aan Zee’. Tijdens dit concert spelen meer dan vijftig gitaristen een bijzonder programma met een mediterraan tintje. Dit jaar staat het programma in het teken van ‘water’. Om die reden maken ook een bijzonder waterorgeltje en een muzikale gieter hun opwachting als onderdeel van de viering van de Zuiderzeewet. Het Gitaarspektakel staat op het hoofdpodium van 11.30 tot 12.30 uur.

Aansluitend, van 12.45 tot 14.15 uur staat La Familia op het podium. La Familia bestaat uit Carla, Paul en Belinda van der Veldt. Deze zingende familie brak in 2011 door met een optreden op de Nederlandse televisie en heeft met een gouden album, succesvolle theatertournees en optredens op diverse buitenlandse podia inmiddels een stevige plek veroverd in de muzikale showbizz. Hun repertoire valt het best te omschrijven als ‘Classic meets Pop’ en moedigt het publiek aan uit volle borst mee te zingen.

Ooit opgericht als drumband Sint Hubertus in Amsterdam-Zuid, is Harmonieorkest Sint Hubertus inmiddels een Almeers instituut dat al bijna 60 jaar bestaat. Samen met de Bertus Big Band brengt het enthousiaste orkest een gevarieerd programma waarin onder andere Duke Ellington, Sinatra, Queen en The Lion King voorbijkomen.

Het rauwe zeeleven, als metafoor voor de vrijheid, avontuur en eenzaamheid, speelt de hoofdrol in het repertoire van de diverse shantykoren die zondagmiddag op het programma staan. Op drie verschillende podia, in de Havenkom, de Meerstraat en de Kruisstraat, treden 7 Nederlandse shantykoren op. Shanty’s worden gekenmerkt door invloeden van muziekstijlen uit Ierland, de Balkan, Suriname en Noord-Afrika en zelfs de Klompendans heeft zijn sporen in de muziekstijl nagelaten. De koren worden begeleid door accordeon, gitaar of slagwerk maar zingen soms ook volledig a-capella. De eerste koren starten om 12.00 uur.

Een volledig overzicht van alle activiteiten en tijden staat op www.almerehavenfestival.nl