ALMERE - Uit allerlei onderzoeken blijkt dat kinderen te weinig bewegen en te veel achter hun Nintendo, Wii, smartphone of Ipad zitten. Op de Kemphaan zijn al 8 jaar groepen kinderen opgeleid die een ochtend zonder deze zaken kunnen. Sterker nog, zij hebben geleerd hoe ze kunnen overleven in de natuur, door een waterdichte shelter te bouwen of een vuur te maken zonder aansteker.

Survival-experts Erik Fakkeldij en Igor Kampman uit Almere hebben dit jaar een nieuw basiskamp op natuurcamping de Kemphaan, bij een heuse tipi. Zij geven meerdere cursussen polderbushcraft en speciaal voor leerlingen uit het basisonderwijs via Stad & Natuur en ook met eigen activiteiten. Kampman: “Als jochie van 10 ging ik vaak met Erik op overlevingstocht in de bossen van Almere. Daar is het ontstaan, we hebben ons allerlei overlevingstechnieken eigen gemaakt, zonder dat we het wisten. Inmiddels hebben we heel wat cursussen zelf gevolgd en zijn we 8 jaar geleden begonnen met Polderbushcraft. We vinden het ontzettend leuk om met jonge kinderen op pad te gaan en hopen dat zij er net zo van genieten als wij vroeger. Stad & Natuur geeft ons de mogelijkheid om dit in Almere aan te bieden.”

Willemijn Huizenga van Stad & Natuur: “We bieden de lessen van Polderbushcraft sinds 2014 aan en het is elk jaar weer een groot succes. Inmiddels hebben 6500 leerlingen uit het basisonderwijs meegedaan aan deze lessen! Vanaf 2017-2018 is er naast overleven in de natuur ook een onderdeel eten uit de natuur toegevoegd aan dit unieke lesprogramma”. Ook in het nieuwe schooljaar wordt Polderbushcraft weer aangeboden aan primair onderwijs, inmiddels hebben 19 klassen zich aangemeld en dit aantal zal nog flink oplopen! via www.stadennatuur.nl/inschrijven.

Tijdens een de viering van het 8 jarig bestaan van Polderbushcraft werden alle partners nog eens extra bedankt voor hun inzet en samenwerking, zo ook natuurlijk Staatsbosbeheer die het terrein rond de Kemphaan beheert. Deze samenwerking is van belang, omdat de activiteiten zich over het algemeen in de bossen afspeelt.
Kijk voor meer informatie over polderbushcraft op: www.polderbushcraft.nl