ALMERE CENTRUM - Op zaterdag 16 en zondag 17 juni strijkt het Floriadefestival neer in Almere. Het festival staat in het teken van het thema ‘Voedsel’, dat ook één van de thema’s is op de Floriade Almere 2022. Op verschillende locaties in Almere Centrum en op het Floriadeterrein zijn bijzondere dingen te zien, te ontdekken en natuurlijk te proeven. Het evenement is een perfect dagje uit voor jong en oud.

Floriade Food Experience - Forum
Op het Forum staat alles in het teken van de levensloop van ons voedsel. Onder het thema ‘Van grond tot mond’ krijgen bezoekers alles te weten over teelt, oogst en recycling en leren ze hoe ze voedsel maximaal kunnen benutten. Ook kunnen ze een kijkje nemen in het grondlab, kennis maken met vertical farming en zelf hapjes en drankjes van de toekomst bereiden. Het is echt een vooruitblik op de beleving die in 2022 een half jaar op het Floriadeterrein plaatsvindt.

Floriadeterrein
Aan de overkant van het Weerwater, op het Floriadeterrein, kan een voorproefje genomen worden op wat de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2022 te bieden heeft. Een gratis pendelboot die vertrekt vanaf de Esplanade, brengt bezoekers er naar toe. In het Floriadepaviljoen kan men verrassende fastfood hapjes als de knakwortel en groentefrietjes proeven bij de Snackbar van de Toekomst. De dorst kan gelest worden met een drankje van de limonadebrigade. Wie wil, kan picknicken in het Groene Stad Arboretum. Er zijn diverse presentaties over alles rond de expo in 2022 en een gids laat graag het Utopia-eiland of het Weerwatereiland zien. Maar bezoekers kunnen er ook zelf ronddwalen.

Schutterstraat en Citadel – streekmarkt en bloemenpaviljoen
De Schutterstraat verandert in een streekmarkt waar de zintuigen flink geprikkeld worden. Er zijn allerlei bijzondere etenswaren, kruiden en specerijen te proeven die vaak lokaal zijn geproduceerd. De boeren en leveranciers vertellen er graag alles over. Op de Citadel staat alles in het teken van prachtige bloemen. Die kunnen worden bekeken, geroken maar ook gegeten. Ook de bloemen zijn vaak afkomstig van lokale telers die met passie kunnen vertellen over hun bloemen en creaties.

Kooktheater en zomers koken met Yvon Jaspers
Kookliefhebbers opgelet! In het Kooktheater in de Schutterstraat laten enthousiaste en professionele chefs, waaronder René Pluijn, leergierige hobbykoks graag hun kunstjes zien. Er zijn verschillende workshops waaraan deelgenomen kan worden. Op zondag 17 juni brengt niemand minder dan Yvon Jaspers een bezoekje aan het Floriade Festival. Dit doet zij ter gelegenheid van haar nieuwe boek ‘Zomers koken met Yvon’. Om 13.45 uur is iedereen welkom een zomers gerechtje met haar te bereiden in het Kooktheater.

Running Dinner op restaurantplein Belfort
Wie zich graag culinair laat verrassen kan op 16 en 17 juni deelnemen aan het Running Dinner. Om 18.00 uur wordt er bij G’Wine Lounge verzameld. Pas daar wordt verteld waar het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht genuttigd zullen worden. Tussen de gangen door wandelen deelnemers rustig van het ene restaurant naar het andere. Het is de perfecte manier om de verschillende keukens van het leuke restaurantplein Belfort te ontdekken.

De Passages
Ook de Passages doen mee. Hier leidt de groene loper langs verschillende kleurrijke en leuke winkeltjes. Er zijn bijvoorbeeld bijzondere kruiden en specerijen te ontdekken, maar ook heerlijke groenten, vlees en andere specialiteiten. Bovendien worden er leuke hebbedingetjes, edelstenen, NewAge artikelen en nog veel meer verkocht. Het hele weekend worden er proeverijen, workshops en kinderactiviteiten georganiseerd. Tussendoor is er livemuziek en zijn er kunst- en straattheater-acts.

In de Foodpassage presenteren de winkels die hier zitten hun meest bijzondere en smakelijke hapjes en drankjes. Proef de lekkerste kazen, de meest verse vis, versgebakken broodjes, geroosterde noten en heerlijke wijnen en bieren. Ook hier worden het hele weekend verschillende proeverijen en activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Bovendien hebben veel winkels bijzondere aanbiedingen, speciaal voor het Floriade Festival.

Fietstochten
Met al het lekkers dat er te proeven is, kan een rondje fietsen nooit kwaad om de overtollige calorieën weer kwijt te raken. Met de speciale ‘Kris Kras om het Weerwater’ fietstocht kunnen sportievelingen met een fietskaart en stempelkaart een leuke route langs lokale ondernemers afleggen. Op elke stop is iets te beleven of worden leuke producten uitgedeeld. Bovendien krijgen deelnemers een stempel op hun kaart. Een volle stempelkaart levert een medaille op.

Echte fiets-diehards kunnen meedoen aan de Floriade Fietstocht. Dit fietsevenement wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Deelnemers kunnen kiezen uit twee routes die beiden leiden langs verschillende groene en duurzame initiatieven. Tijdens de eerste, van 25 kilometer, blijven deelnemers in en rond Almere. Daarnaast is er een uitdagende route van 100 kilometer die ook Amsterdam Zuidoost en de Gooi en Vechtstreek aandoet.