ALMERE - Op zaterdag 15 en zondag 16 juni vindt in Almere voor de tweede keer het Floriade Festival plaats. Het festival staat dit jaar in het teken van het thema 'groen' en geeft een voorproefje op wat er tijdens Floriade Expo 2022 in Almere te ontdekken zal zijn. Op verschillende locaties in Almere Centrum en op het Floriadeterrein kunnen bezoekers alvast inspiratie opdoen over hoe ze zelf groener kunnen leven en welk effect groen heeft op je gezondheid. Er staan allerlei leuke en interessante workshops, lezingen, rondleidingen, boottochten, markten en andere activiteiten op het programma.

Floriade Experience
Ook dit jaar staat de FloriadeKas weer op het Forum. Het thema in de kas is 'Groene Stad Arboretum'. Negen ondernemers lichten hier een tipje van de sluier op van wat bezoekers in 2022 tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling kunnen verwachten. Bezoekers kunnen in de FloriadeKas een eigen boomgaard ontwerpen, alles te weten komen over slimme bijen, plantjes stekken en verplanten en zich laten onderdompelen in een 'bosbad'. Mensen of organisaties die actief betrokken willen zijn bij de Floriade Expo 2022 kunnen zich in de kas aanmelden als vrijwilliger of in gesprek gaan met de vertegenwoordigers van de Floriade Business Club. Op de tribune bij het Forum kan geluisterd worden naar een 'Silent College'. Lokale ondernemers vertellen bijzondere verhalen en verschillende medewerkers van Floriade Almere 2022 B.V. nemen je mee in de ontwikkelingen rondom Floriade Expo 2022.

Green Island
Wie nieuwsgierig is naar de ontwikkelingen op het Floriadeterrein kan ook per boot de overtocht maken. De boten van Almere Rondvaarten varen vanaf de Esplanade in Almere Centrum over het Weerwater langs het terrein van de Expo aan de overkant. Een gids geeft aan boord toelichting en vertelt over wat er op de Expo te zien zal zijn. Wie liever voet aan wal zet, kan met een gratis boot van grotesloep.nl naar Green Island op het Floriadeterrein. Meerdere keren per uur vertrekken er boten naar deze proeftuin van Almere. De jonge voorhoede van de Expo, de Urban Greeners, ontvangen de bezoekers op het Green Island en geven met voedselboswachters rondleidingen langs het net ingeplante voedselbos en vertellen graag over de voorbereidingen op het Floriadeterrein. Bezoekers kunnen ook zelf ronddwalen en op ontdekkingstocht gaan. In de 'kruilounge' kan genoten worden van broodjes knakwortel en heerlijke algencocktails. Green Island is ook per fiets of auto te bereiken.

Nieuwe Energie op het Stadhuisplein
Op zondag 16 juni staat het Stadhuisplein in het teken van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van energie en mobiliteitsoplossingen. Er zijn meerdere bijzondere en nieuwe elektrische vervoersmiddelen te zien waaronder Blue, de eerste tot elektrische auto omgebouwde oude Kever en de E-moped. Bezoekers kunnen bovendien zelf ervaren hoe het is om in een elektrische auto te rijden en testrijden met elektrische steps.

Streekmarkt en smaakboulevard
De Diagonaal verandert in een streekmarkt waar de zintuigen flink geprikkeld worden. Er zijn allerlei bijzondere etenswaren, kruiden en specerijen te proeven die vaak lokaal zijn geproduceerd. Ook zijn er de meest prachtige bloemen te zien, ruiken en zelfs te eten. De boeren, bloementelers en leveranciers vertellen graag alles over hun producten die er te koop zijn.


In de Passages leidt een groene loper langs de vele kleurrijke en bijzondere speciaalzaakjes en winkels die hier te vinden zijn. Samen vormen ze een smaakboulevard met kruiden, heerlijke verse groenten, vlees en andere lekkernijen; maar ook geurtjes, handgemaakte cosmetica, New age artikelen en bijzondere hebbedingetjes zijn hier te vinden. Veel winkels hebben tijdens het Floriade Festival kraampjes opgezet en het hele weekend worden er proeverijen, workshops en kinderactiviteiten georganiseerd. Tussendoor is er straattheater en zijn er live optredens, een pop up kleding swapwinkel en mode shows.

Kooktheaters op de Grote Markt
Kookliefhebbers opgelet! In verschillende Kooktheaters op de Grote Markt geven chefs heerlijke workshops met gezonde ingrediënten. Hobbykoks leren hoe ze binnen twintig minuten supergezonde en lekkere gerechten op tafel kunnen zetten. In de kooktheater worden internationale gerechten gemaakt met lokale producten. Ook voor kids zijn er leuke workshops te volgen.

Upcyclestraat
De Schutterstraat wordt omgedoopt tot Upcyclestraat en staat in het teken van hergebruik. Ons afval is bijvoorbeeld veel meer waard dan men denkt en kan vaak worden hergebruikt. Almere maakt al grote stappen op dit gebied en laat dit graag zien tijdens het Floriade Festival. Zo is iedereen welkom mee te gaan met de gids van stadsreining Almere op een unieke afvalsafari onder de grond of bier te proeven dat is gemaakt van oud brood. Bezoekers kunnen er zelf leren hoe ze de afvalberg kleiner kunnen maken en wat er allemaal gerecycled kan worden. Er rijdt ook een prachtige gouden glasbak rond als ultiem symbool van de rijkdom aan recyclebare materialen.

De Schutterstraat is ook dé plek waar de kleine bezoekers zich kunnen uitleven. Dat kan bijvoorbeeld op de Bouncy of door mee te doen met de Springtouw Challenge of een van de andere sportieve activiteiten. En willen de kids even rustig zitten, dan kunnen ze op de Schutterstraat eveneens meedoen met leuke knutselworkshops, poffertjes eten of hun eigen cupcakes versieren.

Running Dinner op restaurantplein Belfort
Wie zich graag culinair laat verrassen kan op beide dagen deelnemen aan het Running Dinner. De avond begint om 18:15 uur bij het incheckkraampje op het Belfort. Hier krijgt iedereen die meedoet te horen waar ze hun voor-, hoofd- en nagerecht kunnen nuttigen. Tussen de gangen door wandelen deelnemers rustig van het ene restaurant naar het andere. Het is dé perfecte manier om de verschillende keukens van het gezellige restaurantplein Belfort te ontdekken en andere Almeerders of culinaire genieters te ontmoeten. De restaurants die deelnemen zijn Woodstone, Schaaff&Co, Par Hasard, Madame Jeanette en La Maison.

Fietstochten
Om alle groene plekjes van Almere van dichtbij te zien is er een speciale Floriade Fietstocht uitgezet. Deze tocht van 25 kilometer brengt fietsers langs een aantal bijzondere groene locaties in de stad. Bij elke stop is er iets bijzonders te ontdekken of te doen en na afloop krijgen deelnemers een aandenken aan hun sportieve prestatie. Het startpunt is de Esplanade, waar de tocht ook weer eindigt. Onderweg worden onder andere de Leeghwaterplas, Stadslandgoed de Kemphaan en Almere Haven aangedaan.

Een overzicht van het programma, de tijden en meer informatie is te vinden op www.almerecentrum.nl/floriadefestival