ALMERE - Vanaf donderdag 25 april t/m zondag 28 juli 2024 is de nieuwe tentoonstelling Stille Wateren te zien in Kunstlinie. Stille Wateren vertelt het eerlijke verhaal over ons gezamenlijk slavernijverleden en de impact hiervan op de huidige samenleving. Met bijzondere aandacht voor de verbinding met Flevoland en de omliggende wateren.

De Zuiderzee, de zeebodem waarop Almere is gebouwd, was hét scheepvaartknooppunt dat Nederland tot een van de welvarendste landen ter wereld maakte. Daarmee heeft Almere meer geschiedenis dan vaak wordt verondersteld. De nawerking van ons slavernijverleden zit nog diepgeworteld in de mensen, ook in bewoners uit Almere. Acht van hen vertellen openhartig hun verhaal en nemen je mee in wat hen heeft geraakt en gemaakt.

Creative director van de tentoonstelling Jean Paul Paula cureerde een mix van beelden en kunstwerken die het verhaal over de cruciale periodes van de Nederlandse slavenhandel en de connectie met De Zuiderzee vertellen. Daarbij werkte hij samen met regisseur Rafik Opti aan een video installatie waar de impactvolle verhalen van de Almeerders worden gepresenteerd. Jean Paul Paula: "Ik hoop dat door het blootleggen van de connectie tussen de Trans-Atlantische slavenhandel en Flevoland en het delen van de verhalen van afstammelingen van tot slaaf gemaakten, bezoekers een ruimere blik krijgen op onze gedeelde geschiedenis."

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Kunstlinie's missie is inclusief: we gunnen ieder mens, jong of oud, de ervaring dat je ertoe doet en dat je gezien en gehoord wordt zoals je bent. Een bezoek aan Stille Wateren moedigt je aan om na te denken over de verbanden tussen de onrechtvaardigheden uit onze geschiedenis en de uitdagingen van nu. Waar staan we nu? En waar willen we naar toe?

Aanvullend randprogramma voor kinderen
Terwijl de volwassenen de impactvolle tentoonstelling Stille Wateren bezoeken, maken kinderen (4 tot 8 jaar) op spelende wijze kennis met ons slavernijverleden in de speelexpo van ArtPlayground Sankofa: De Wereld van Boebalas. De speelexpo is een licht en vrolijk reisverhaal dat met alle kleine bezoekers teruggaat naar de West-Afrikaanse roots.

Openingstijden en tickets
Stille Wateren en speelexpo Sankofa zijn vanaf donderdag 25 april 2024 t/m zondag 28 juli 2024 geopend voor publiek. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.