ALMERE - In zijn nieuwe programma Island Songs zoekt de Nederlandse pianist, componist én wereldreiziger Julian Schneemann de uiterste randen van Europa op. Hij laat eeuwenoude Ierse en Kretenzische volksmuziek op wonderbaarlijke wijze tot leven komen en samenvloeien. Schneemann doet dat samen met de broers Adonis (luit) en Nikos (lyra) Xylouris (de grootste artiesten van Kreta), met de legendarische Ierse muzikant John Joe Kelly (bodhran) en met topvioliste Emmy Storms: een Nederlandse musicus met een Iers hart. Julian Schneemann: “In ons eigen land is muziek weggestopt in theaters en concertzalen. In Ierland en Kreta zit muziek in de haarvaten van de samenleving. Wíj luisteren muziek, zíj leven muziek.” De première vindt plaats op vrijdag 30 september 2022 in Goede Rede in Almere, aansluitend volgen er tien concerten verspreid over heel Nederland.


John Joe Kelly, die het publiek graag het hoofd op hol brengt met zijn bodhrán (een Ierse lijsttrommel), is uitgegroeid tot een levende legende in de traditionele muziekscene wereldwijd. Ook staat hij bekend om zijn samenwerkingen met grote namen als Tim O'Brien, Kate Rusby, Dan Tyminski en Zakir Hussain. Adonis en Nikos Xylouris zijn dé rising stars van Kreta. Zij maken deel uit van de beroemdste muziekfamilie van het eiland. Hun grootvader Psarantonis en diens broer Nikos zijn legendes in heel Griekenland en ver daarbuiten. Emmy Storms, één van de beste en meest virtuoze klassiek violisten van Nederland, heeft een voorliefde voor klezmer, tango- en zigeunermuziek. Het meest houdt ze echter van de Ierse volksmuziek. Van kinds af aan heeft ze Ierland talloze malen bezocht voor muziekseminars, lessen en festivals.

Verrassingsoptreden
Speciaal voor deze avond in Almere heeft Julian Schneemann het Nederlandse volksdansechtpaar Jurjen-Jorgos en Joke-Ionna Andringa gevraagd om, samen met een aantal bevriende dansers, een kort verrassingsoptreden te verzorgen. Tijdens hun talrijke muziekreizen naar Kreta hebben zij samengewerkt en zijn er vriendschappen ontstaan met muzikanten als Vasilis Skoulas en Psarantonis, “Grotere Kreta-liefhebbers ken ik niet. Al tientallen jaren zijn zij dé Nederlandse specialisten als het gaat om Kretenzische dansen. Ze treden veel op, zowel in eigen land als in Griekenland. Het blijft voor mij ook een verrassing wat ze gaan doen in Almere. Ik kijk er zeer naar uit.”

Kijk hier voor tickets en meer info