ALMERE - Op zaterdag 9 december van 12.00 tot 16.00 uur kun je in bibliotheek Stad een ‘Levend Boek’ lenen. ‘Levende Boeken’ zijn mensen met een bijzonder levensverhaal.

In open één-op-één gesprekken spreken Levend Boek en bezoeker over hun levens. Er vinden onverwachte ontmoetingen plaats en er ontstaan nieuwe verbindingen. Op deze wijze neemt de Human Library vooroordelen weg, ontstaat er begrip én mensen worden aan het denken gezet over henzelf en de wereld om hen heen.

Don’t judge a book by its cover!

Een boek kun je niet op zijn kaft beoordelen en een mens niet op basis van zijn buitenkant. Komt wat we over mensen weten en denken te weten wel overeen met de werkelijkheid? Tijdens de Human Library in Almere zitten onder meer een laaggeletterd persoon, een transgender, een Syrische vluchteling, een gehandicapte dame, een dominee, een nabestaande van zelfdoding en een ex-gedetineerde klaar om hun levensverhaal met bezoekers te delen.

Ga in gesprek!

Zoals in een bibliotheek boeken toegang geven tot onbekende werelden, kunnen bezoekers tijdens deze Human Library in de belevingswereld van een Levend Boek stappen. Op een heel simpele manier: door onbevangen met het Levend Boek in gesprek te gaan. Het geeft bezoekers de mogelijkheid om met iemand te spreken waarmee ze op straat misschien geen gesprek zouden (durven) aanknopen.

Human Library

De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong met als doel mensen met elkaar in contact te brengen en zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Inmiddels wordt de Human Library op veel plaatsen georganiseerd en is er een wereldwijde community van vrijwilligers actief om door de gesprekken van de Human Library sociale verandering tot stand te brengen. In Nederland onder meer in Groningen, Apeldoorn, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. In samenwerking met Europe Direct.