ALMERE - Op zondag 26 november van 13-16 uur organiseren Staatsbosbeheer, IVN Almere en Stad & Natuur Almere een Houtoogstdag op Stadslandgoed de Kemphaan. Op deze dag staat een dunning van het bos in de IVN Bomentuin en het verwerken van hout centraal.

De kleigrond in Almere zorgt ervoor dat bomen in Almere veel sneller groeien dan in andere delen van het land. Door de snelle groei en de leeftijd van de bomen vinden er nu dunningen plaats. In de IVN Bomentuin zijn een zestal bomen die weg gehaald zullen worden om andere bomen meer de ruimte te geven. De bomen zijn met een motorzaag omgehaald en worden op 26 november met een prachtig paard naar de rand van het terrein gesleept. Één trekpaard en een begeleider komen naar Almere om het publiek te vertellen en te tonen hoe deze manier van houtoogsten in zijn werk gaat. Voorafgaand aan de demonstratie geeft de boswachter een bomenpraatje: hij vertelt over de bomen die er staan, waarom de bomen weggaan en over de essentaksterfte die ook de essen in Almeerderhout heeft getroffen.

Daarnaast zijn er voor de bezoekers nog leuke workshops en demonstraties. Zo knutselen de kinderen bij de kunstbus met hout. Het Houthakkersgilde van Staatsbosbeheer geeft een demonstratie houtkloven. Misschien mag jij het ook wel even proberen! Natuurlijk is er vandaag ook haardhout te koop. De workshops en de demonstraties zijn gratis. Kijk voor meer informatie over de houtoogstdag op https://www.kemphaan.nl/event/houtoogstdag/. De houtoogstdag vindt plaats in de IVN Bomentuin, naast buitencentrum Almeerderhout.