ALMERE- Tijdens de 9e editie van de Floriade Breakfast Club kwamen op donderdag 15 februari een 40-tal Almeerders bijeen waaronder Growing Green City spelddragers, vertegenwoordigers van natuur- en maatschappelijke organisaties, vrijwilligers, verenigingen en ondernemers om onder het genot van een ontbijt te praten over groene participatie in de wijk.

Met als doel het aangaan van nieuwe projecten, verbindingen of samenwerkingen waarmee we samen Almere als groene en gezonde stad kunnen versterken. En met de Floriade in 2022 als hoogtepunt. Na een gevarieerd binnenprogramma met een aantal presentaties en workshops ging men naar buiten voor een wandeling door de prachtige natuur van de Oostvaardersplassen onder begeleiding van boswachter Hans-Erik van Staatsbosbeheer. Stad & Natuur Almere was in het inspirerende Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders gastvrouw van deze bijeenkomst die werd medegeorganiseerd door Floriade Almere 2022 B.V. en de gemeente Almere.

Liesbeth Bronkhorst, directeur/bestuurder van Stad & Natuur Almere, lichtte toe hoe haar organisatie jong en oud betrekt bij de Almeerse groene en blauwe buitenruimte. “Naast educatie en recreatie is participatie één van onze belangrijke werkvelden om de stad en de natuur met elkaar te verbinden. Wij zijn dan ook volop bezig om de inwoners van Almere uit te dagen, te betrekken en actief mee te laten doen in het groen op onze locaties en groene ontmoetingsplekken die verspreid liggen over de hele stad”, aldus Liesbeth Bronkhorst. Magda van der Wees, adviseur vrijwillige inzet bij VMCA, gaf een presentatie over trends en ontwikkelingen in mantelzorg en vrijwilligerswerk 2017. Hieruit bleek o.a. dat afgelopen jaar 35% van de inwoners van Almere zich vrijwillig inzette met een gemiddelde van 5,50 uur per week. Download het Trendrapport 2017 van de VMCA voor een inzicht in alle trends. Na de presentaties ontstonden tijdens de workshops geanimeerde gesprekken over uiteenlopende ‘groene’ onderwerpen zoals kennisoverdracht over het opzetten en beheren van moestuinen, het werven van bestuurders voor groene organisaties en onderlinge uitwisseling van vrijwilligers tussen Floriade en andere groene organisaties in Almere.

Floriade katalysator voor groene groei Almere

De Floriade Breakfast Club is een beproefd concept geworden: om bekenden te weerzien, nieuwe mensen te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en in een goed gesprek te ontdekken hoe een plus gezet kan worden op het eigen project of hoe samen nieuwe initiatieven ontstaan aldus Monique van der Plas. Yoël Schuller van Floriade Almere 2022 B.V. licht toe: “De Floriade Breakfast Club is bedoeld om de verbinding tussen de Floriade als internationaal evenement en de groene groei van Almere te leggen. Het is fantastisch om in de praktijk te ervaren dat de Floriade Breakfast Club door de organisaties in de stad geadopteerd wordt. Stad & Natuur geeft een prachtig voorbeeld!” Na acht succesvolle edities in 2017 is deze sessie in de prachtige Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders de eerste van een nieuwe reeks in 2018.

Buurten bij de Floriade

Wie meer wil weten over de Floriade is welkom in het Floriade-paviljoen op elke eerste woensdag van de maand tussen 16.00 en 19.00 uur. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op woensdag 7 maart.

Geïnteresseerd in groen vrijwilligerswerk?

Stad & Natuur Almere is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Kijk op

www.stadennatuur.nl

voor een actueel overzicht. Of kijk op growinggreencities.almere.nl voor meer informatie over lopende Growing Green initiatieven. Op

www.vmca.nl

vind je een vacaturebank voor vrijwilligers vacatures in Almere. En wil je een Growing Green initiatief voordragen voor de groene speld, mail dan naar

growinggreen@almere.nl

.