ALMERE - Op woensdag 6 december is in het Cascadepark in Almere Poort een boomgaard aangeplant bestaande uit 50 grote appelbomen. Het initiatief van Stad & Natuur en de Gemeente Almere is bedoeld om Almere Poort verder te vergroenen.

“Als je kijkt naar de landelijke ligging van Poort, klinkt zo’n vergroening wat vreemd. Het stadsdeel ligt ingeklemd tussen het Pampushout, het Kromslootpark en het IJmeer en zou dus een groene oase moeten zijn. Binnen de bebouwing is de aanwezigheid van groen echter nog summier. De bomen zijn nog niet volwassen en in grote gedeelte van Poort wordt er nog volop gebouwd. Poort is een kern die in ontwikkeling is met veel steen, zand en beton. Deze appelboomgaard is één van de groene projecten die daar langzamerhand verandering in gaat brengen”, vertelt Liesbeth Bronkhorst, directeur van Stad & Natuur.

Feestelijke opening

De appelboomgaard ligt naast gebouw het Klokhuis en is vrij toegankelijk voor bezoekers. Tijdens de feestelijke opening van de boomgaard waren er voor kinderen gratis appelworkshops en spelletjes. Uiteraard was er ook appeltaart! Vervolgens mochten de jonge bewoners helpen met het plaatsen van een appelboom, onder de professionele begeleiding van de Tomin Groep.

Bewoners kiezen zelf appelrassen

De bomen zijn aangeplant, maar de boomgaard is nog niet af. Er komen nog wandelpaden, er worden veldbloemen gezaaid en er komen bankjes. Opvallend detail: de bewoners van Poort konden tijdens een proefmiddag in september zelf bepalen welke appelrassen zij het lekkerst vonden. De top-3 van die smaaktest is woensdag aangeplant. De gekozen rassen zijn: Jonagold, Golden Delicious en Elstar.

Natuur beleven

Liesbeth ziet de toekomst van Almere Poort groen in! “Stad & Natuur maakt in alle Almeerse stadsdelen plekken waar Almeerders de natuur kunnen beleven. Waar je kunt wandelen, sporten, spelen en picknicken. Dat maakt deze groene plekken bij uitstek geschikt om elkaar te ontmoeten. Het Cascadepark in Poort wordt uiteindelijk ook zo’n groene ontmoetingsplek in de wijk. Daar zetten wij ons als organisatie en met hulp van de bewoners graag voor in!”