ALMERE - Stap in de woelige 17e eeuw met schrijfster Nelleke Noordervliet en het ensemble Camerata Trajectina, het muzikale geheugen van Nederland. Op 19 februari a.s. om 20.00 uur staan zij samen op het podium in Almere bij Goede Rede Concerten met ‘Elk zijn waarom’. Bezoek deze muziekvoorstelling waarin een prachtige kruisbestuiving van muziek en theater de warmbloedige emoties opwerpen over ruzies, vriendschappen en de feesten in de jonge, zelfstandige republiek der Nederlanden. Bovendien is Camerata Trajectina de Artist in Residence 2022 van Goede Rede Concerten en komt meerdere keren terug op de concertagenda.

In de persoon van Tesselschade Roemers Visscher vertelt Noordervliet over deze woelige tijd vol contrasten. Met voorspoed, armoede en hoogoplopende meningsverschillen over politiek en religie. In onze huidige tijd van toenemende onverdraagzaamheid waarin iedereen het hardst schreeuwt en zijn eigen gelijk heeft, zoekt Tesselschade juist naar wat mensen beweegt en probeert ze de ander te begrijpen. Ieder heeft tenslotte zijn eigen waarom, niet in de laatste plaats zijzelf.

De Nederlandse geschiedenis komt tot leven

Tesselschade Roemers Visscher is het stralende middelpunt van de Muiderkring waar de lied- en dichtkunst bloeit als nooit tevoren. Een vrouw met een stem als een nachtegaal in een mannenbolwerk van dichters en schrijvers zoals Vondel, Hooft en Huygens. Er is onenigheid en lof. Maar ze vinden elkaar in de muziek en hun bewondering voor Tesselschade.
Camerata Trajectina weet met de muziek uit de 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal als geen ander de Nederlandse geschiedenis tot leven te brengen. Met stukken als ‘’Vechtzang, voor joffrouw Maria Tesselschade: De vleiende sireen’’ van Pieter Corneliszoon Hooft en ‘’Domine In Furore’’ van Constantijn Huygens is dit literaire concert een waardige aftrap voor de heropening van de culturele sector.


Artist in residence

Een jong podium en een ervaren, energiek ensemble. Camerata Trajectina is Artist in Residence 2022 bij Goede Rede Concerten en komt komend jaar meerdere keren terug op de concertagenda. Alles is nieuw in de polder, cultuur en klassieke muziek zijn pril, de historie lijkt kort, het pionieren zit in de genen. Het doel van de samenwerking in 2022 is de mensen in Almere en Flevoland Oude Muziek te laten ontdekken, er van te genieten en enthousiast over te worden. Ook de ervaren concertbezoekers, die al lang van Oude Muziek houden, ervaren zo dat ook in Flevoland zelf Oude Muziek bereikbaar is. Daarvoor hoef je niet meer uitsluitend naar het Oude Land.
Reserveren kan via www.goederedeconcerten.nl of bel naar 06-80140467.