ALMERE - Tijdens de eerste Landelijke Zonnekijkdag op zondag 7 juli 2019 krijgen bezoekers een unieke kans om de Zon van dichtbij te bekijken. Sterrenwacht Almere organiseert bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders tussen 13:00 en 16:00 uur een aantal activiteiten om mensen meer te leren over de zon.

Er worden twee zonnetelescopen buiten op het grasveld neergezet. Doordat deze telescopen een speciaal filter hebben, kan de zon rechtstreeks bekeken worden. Als de Zon actief is zijn de zonnevlekken en zonnevlammen op het oppervlakte van de Zon te zien. Daarnaast zal er een klein planetenstelsel worden tentoongesteld bij de informatiestand van de Sterrenwacht. Verder is er een college over de Zon voor het hele gezin: de ‘Wilde Weetjes’.

Wilde Weetjes met Quiz
Tijdens het gezinscollege kunnen kinderen vanaf 7 jaar en hun ouders alles leren over het ontstaan van de Zon, hoe warm het is op de Zon en hoe een zonsverduistering ontstaat. Daarna wordt er voor de kinderen een quiz georganiseerd. Als afsluitende activiteit laten de leden van Stichting Sterrenwacht Almere zien hoe ver de maan en de Aarde van elkaar af staan tijdens een experiment met een ballon, opblaasbare aarde en een pink.

Om deel te nemen aan deze Wilde Weetjes wordt een vergoeding gevraagd. Toegangskaartjes in de voorverkoop zijn 3 euro. Ter plaatse zijn de kosten 4 euro per persoon. Wilde Weetjes start om 2 uur, met aansluitend de quiz en de activiteit. Het duurt ongeveer 1,5 uur in totaal. Meer info of reserveren:
www.winkel.stadennatuur.nl/wildeweetjesdezon

De Zonnekijkdag is een initiatief van Sterrenwacht Almere en wordt mogelijk gemaakt Staatsbosbeheer en Stad & Natuur. Het vindt plaats bij Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1.

De zonnetelescopen en informatiestand op het veld zijn gratis te bezoeken van 13:00 – 16:00 uur.